Kollen många glömmer – måste bytas i bilen i höst

Många glömmer att byta ut spolarvätskan när kylan slår till. Sommarens blandning är svagare än en starköl. Den kan frysa efter en enda frostnatt och måste bytas ut.

Ifall du inte byter ut din spolarvätska i tid riskerar den att frysa fast. Under sommaren och våren säljs sommarspolarvätska som har svagare alkoholhalt. Den är svagare än en starköl och fryser vid ett par minusgrader. Den sägs vara bättre på att ta bort insekter. Men att inte tömma tanken och byta ut den är ett vanligt misstag som gör att behållaren kan frysa, eller att vätskan blir till is när du spolar rutan.

Den spolarvätska du vill använda under de kallare månaderna på året är vinterspolarvätska som innehåller tillsatser som höjer frostskyddet och skyddar mot exempelvis vägsalt. En vanlig vinterspolarvätskas fryspunkt brukar ligga på 18 till 20 minusgrader Celsius. Sommarspolarvätskan har oftast en fryspunkt runt två minusgrader Celsius eftersom den knappt innehåller någon alkohol.
TEST: Bästa torkarbladen avslöjade

Bosse Bildoktorn har på ett skämtsamt sätt visat hur du kan blanda egen spolarvätska.

Spolarvätskan består av vatten och en varierad mängd alkohol. Förhållandet mellan dessa ämnen avgör spolarvätskans fryspunkt. Om du har blandat en egen spolarvätska själv och den fryser beror det oftast på att det är för mycket vatten i blandningen. För att inte riskera att spolarvätskan fryser i vinter behöver du tömma ur alla sommarspolarvätska och ersätta den med en vinterblandning med högre alkoholhalt.
Bild stora bilden: Testfakta press

Vad du gör om spolarvätskan har fryst

Om du skulle upptäcka att din spolarvätska har frusit måste den tinas upp. Detta kan du göra genom att parkera din bil i ett garage eller parkeringshus för att få upp temperaturen. Men ifall du har mer bråttom än så kan du även använda dig av en värmefläkt som du blåser på behållaren. Om det finns plats kan du även fylla på med ny spolarvätska som kommer fungera under tiden. 

Tre varma tips om spolarvätska på vintern: 

Välj rätt produkt

Under vintern ska du alltid välja vinterspolarvätska som har en mycket lägre fryspunkt än sommarspolarvätska. 

Blanda smart

Om du blandar din egna spolarvätska så kan det vara smart att alltid hälla ner mindre andel vatten än det som anges på flaskan. Detta gör att fryspunkten blir lägre. Den färdigblandade vinterspolarvätskan är redan anpassad efter vinterförhållanden.

Parkera din bil varmt

Om du har möjligheten så kan det vara smart att parkera din bil i ett garage eller parkeringshus under kvällarna på vintern som ett sätt att motverka att din spolarvätska ska frysa.

Kemetyl:s tips på spädning av T-Blå Koncentrat:

1 del T-Blå® koncentrat blandat med 1 lika stor del vatten klarar en utomhustemperatur på -25°C.
1 del T-Blå® koncentrat blandat med 2 delar vatten klarar en utomhustemperatur på -13°C.
1 del T-Blå® koncentrat blandat med 4 delar vatten klarar en utomhustemperatur på -6°C.
LÄS MER: