VW-chefen varnar för vedergällning från Kina

Volkswagen-gruppens vd Oliver Blume varnar för vedergällning från Kina. Han förbereder sig nu på Kinas svar på EU:s strafftullar som klubbades igenom i fredags.
– Möjliga strafftullar skulle vara särskilt riskabla för den tyska bilindustrin, säger Oliver Blume till Bild am Sonntag. 

I fredags röstade EU igenom strafftullar mot kinesiska elbilar. Det innebär extra tullar på upp till 35 procent. Tyskland röstade nej till tullarna, men de gick igenom ändå. Nu varnar Volkswagen AG:s högsta chef Oliver Blume för att en vedergällning kommer från Kina. 
– Vi skulle möta betydande nackdelar på den kinesiska marknaden. Och det är därför vi helt klart är emot sådana nya regler, säger han till Bild am Sonntag

Flera märken inom VW-koncernen har stor och lönsam försäljning i Kina, bland annat Audi, Lamborghini, Porsche och Volkswagen. Om Kina straffar de tyska märkena blir det ett slag i solarplexus på en redan krisdrabbad tysk bilindustri.

Tillverkare som i likhet med Volvo investerar i EU borde slippa tullar, enligt Volkswagen AG:s vd Oliver Blume.

Oliver Blume föreslår istället att kinesiska tillverkare som investerar i EU borde få slippa tullar. 
– Företag som investerar, skapar jobb och arbetar med lokala företag borde gynnas när det kommer till tariffer, säger han till Reuters.

Efter att EU provisoriskt införde tullarna i juli har flera kinesiska bilföretag avslöjat planer på att flytta fabriker till Europa. BYD bygger en fabrik i Ungern. Volvo Cars håller på att flytta produktionen av elbilen EX30 till Gent i Belgien. 
LÄS MER: