Så bra är Ferrari 12Cilindri: ”Mest komplett någonsin”

Nya Ferrari 12Cilindri är testad. Den nya GT-modellen är underbar på vägarna, men svindyr. 
– Ferrari kan precis ha levererat sin mest kompletta bil någonsin, skriver Top Gear.

Ferrari lanserar en ny GT-modell. Ferrari 12cilindri, Dodici Cilindri som det heter i Italien, är märkets senaste modellnyhet och en vidareutveckling av 812 Superfast. Det här är en bil för de som vill köra Ferrari men inte nödvändigtvis vill ha bankänslan, utan istället trivs med att ta en rekreerande tur på landet, eller åka på långresa.

Enzo Ferrari tillverkade GT-modellerna för att finansiera sin racingverksamhet. De var mycket populära bland lite äldre kungar, prinsar och andra celebra bilförare över hela världen. Nu hoppas Ferrari att man ska få en ny kassako.

Autocar, Evo och Top Gear är alla överens i domen. Motorn är fantastisk, dess V12 med 819 hästkrafter ger en äkta Ferrarikänsla. För att inte tala om växellådan, den tror man absolut är den bästa i hela världen.
Men bilen är för dyr. Utan några extra tillval kostar det redan fem miljoner kronor i inköp. Dessutom propsar Ferrari på att man ska göra extra val till bilen. I sitt rena grundutförande saknar den många finesser som man tar för givet, allra helst om man är spekulant på en Ferrari.

På vägen ligger den här bilen, som ersätter den gamla 812:an alldeles perfekt, menar alla tre testkörarna. Två personer sitter alldeles utmärkt bekvämt i stolarna och det är inga problem att köra längre sträckor. Dessutom finns det ett ganska rymligt bagage, så att man i alla fall får plats med tillräckligt med saker för en helg i Monte Carlo.

Dessutom är alla tre överens om att det här är en mycket vacker bil. Det är också något som Ferrariköpare är petiga med, det är viktigare än priset, som kritiseras. Top Gear skulle till och med gå så långt att det kan vara Ferraris bästa kärra genom tiderna.
– Ferrari kan precis ha levererat sin mest kompletta bil någonsin. Den är väldigt karismatisk och vackert gjord, en föregångare när det kommer till design och teknik.
LÄS MER: