Samsungs revolution: Pyttelitet solid state-batteri

Samsung har lyckats med ett nytt genombrott inom batteriteknik. Internt kallas deras nya pyttesmå solid state-batteri för “drömbatteriet”. Företaget planerar att inleda massproduceringen om 2 år. 

Forskningen kring solid state-batteriet utvecklas hela tiden. I stället för att använda en flytande elektrolyt använder sig solid state av fasta elektrolyter. Detta minskar brandrisken och gör att det går att lagra mer energi på mindre yta. Nu verkar det som att Samsung har lyckats nå en ny revolution inom tekniken. 

Enligt Korea Tech Today och Korea Times har Samsung uppnått ett genombrott med deras pyttesmå solid state-batterier som är tänkta att utrustas i bärbara enheter till en början. Med en energitäthet på 200 wattimmar per liter, som är den högsta i branschen, kallas produkten “drömbatteriet” internt, enligt Chip.

Samsung ska ha jobbat med utvecklingen av solid state-batteriet under tre års tid och testar dem för närvarande hos utvalda kunder. Den fullskaliga produktionen av “drömbatteriet” planeras att påbörjas någon gång under 2026. Till en början handlar det bara om batterier för mindre elektroniska enheter, om genombrottet kan komma bilar till gagn återstår att se.

Med stor sannolikhet kommer Samsung vara det första företaget som använder batteriet i deras produkter. Men även andra teknikföretag som Apple, Google och Xiami kommer förmodligen att vilja utrusta deras produkter med solid state-batterier framöver. Till 2030 förväntas marknaden för bärbara batterier växa till 9,2 miljarder dollar från de 3,5 miljarder dollar som marknaden var värd 2023. 
LÄS MER: