BMW-ägarens dyra miss – tappade sin garanti

Nybilsgarantin slutar gälla om du modifierar din bil. Den här läxan fick en holländare bittert lära sig. Men han drog hela saken genom det nederländska rättsväsendet.

En man från Nederländerna köpte sig en ny BMW M5. Han är en stor sportbilsfantast och såg fram mot att trycka plattan i botten på sitt nya vrålåk. Men det fanns en sak som tog glädjen ur hans nya bil.

Ljudet var inte alls sportbilslikt. Det lät tyst och tråkigt när han gasade upp på motorvägen. Anledningen är OPF-filtret. Det som ska rena avgaserna och se till så att färre skadliga ämnen kommer ut i naturen, gjorde så att hans bil fick ett tråkigt ljud. Därför bestämde sig mannen för att montera ett nytt avgasrör med diffusor. Sedan lät det bättre, äntligen fick han den rätta motorklangen.

Men glädjen blev tyvärr kortvarig. Det dröjde inte länge förrän det kom ett felmeddelande på skärmen. Varpå han åkte raka vägen till bilhandlaren som han köpte sin BMW. Där fick mannen en riktig kalldusch. Bilhandlaren pekade på hans modifierade avgasrör och hävdade bestämt att bilens garanti inte gäller om man mixtrar med den. Det beskedet gjorde bilägaren rasande, han åkte raka vägen hem och monterade tillbaka originalsystemet och lade bilen till försäljning.

Därefter krävde han bilhandlaren på 200 000 kronor i ersättning på grund av den värdeminskning bilen fått sedan garantin slutade gälla. Givetvis möttes han av ett rått hånflin av handlaren och saken drogs hela vägen till domstol, skriver Autoblog.

Men där fick BMW-ägaren bita i gräset, rätten dömde till bilhandlarens fördel. Det här kan vara en läxa för alla som vill modifiera nya bilar, det kan bli onödigt dyrt.
LÄS MER: