Fick chocknota: 54 000 per år för att försäkra elbil

Försäkringsbrevet från Audis märkesförsäkring chockade Vilhelm. Priset för att försäkra elbilen Audi e-tron hade ökat till 54 000 kronor om året.
– Om jag skulle välja Audis egen försäkring skulle det kosta mig 108 000 kronor på två år, det går inte, säger ägaren Vilhelm.

Carup har vid flera tillfällen skrivit om att försäkringen för begagnade elbilar kan bli en chock när vagnskadan går ut. Vilhelm från Stockholm åkte på en chocknota på 54 000 kronor från Audis egen märkesförsäkring när förnyelsen om. En nota som kändes på tok för hög.  

– Jag ringde såklart och frågade dem om priset. Men de svarade bara att premien var satt till data över hur mycket den här bilen väntades gå sönder och kosta, säger Vilhelm.
– Jag ringde såklart och frågade dem om priset. Men de svarade bara att premien var satt till data över hur mycket den här bilen väntades gå sönder och kosta, säger Vilhelm.

Elbilen Audi e-tron kostar 55 000 kronor om året att försäkra för en ägare.

Han har en Audi e-tron som passerat treårsstrecket då vagnskadegarantin slutar att gälla. Den går bra, men om något inträffar blir det dyrt. Det vet försäkringsbolaget om och därför har de satt en väldigt hög prislapp på hans försäkring.
– Det är Audis egna märkesförsäkring, så de använder bara originaldelar och då blir det väldigt kostsamt att reparera bilen, säger Vilhelm.

Audi är sparsamma av att dela med sig av kommentarer kring Vilhelms skyhöga försäkringspremie. Men någon lindring verkar inte vara i sikte. 
– Försäkringsbolagen arbetar oftast efter en modell med individuell prissättning, det vill säga varje bil och kund står för sin egen risk och får därför ett individuellt pris baserat på flera olika riskparametrar, säger Irene Bernald från Audi i Sverige. 

Det finns ingen statistik eller undersökningar på att elbilar skulle gå sönder mer än bilar med förbränningsmotorer. Ändå lägger Audis försäkringsbolag premien på en sådan hög nivå.
– Vi kan inte kommentera enskilda prisförfrågningar, men vi kan konstatera att det är en ovanlig nivå på försäkringspremie för Audi e-tron. Men vi rekommenderar kunden att ta kontakt med Audi försäkring för en individuell konsultation, säger Irene Bernald.

Vilhelm är redan igång med att leta upp ett annat och billigare försäkringsbolag.
– Om jag skulle välja Audis egen försäkring skulle det kosta mig 110 000 kronor på två år, det går inte. Jag måste hitta ett annat försäkringsbolag, säger han. 
LÄS MER: