Uppgifter: 30 000 jobb slaktas bort hos VW

Volkswagen kan behöva minska med så mycket som 30 000 jobb i Tyskland enligt tyska medieuppgifter. Även ett stort antal ingenjörer som  jobbar inom forskning och utveckling kan få sluta, uppger Manager Magazin.
– En sak är klar: Volkswagen måste minska sina kostnader på sina tyska platser, säger VW som inte bekräftar siffrorna. 

Volkswagens kris kan innebära en av de största uppsägningarna någonsin i europeisk industrihistoria. Enligt uppgifter i tyska Manager Magazin handlar det om 30 000 anställda. Och det är inte bara fabriksarbetare som kommer att få ta smällen. Volkswagen hade förra året 296 134 anställda i Tyskland. Företaget dementerar dock siffrorna, utan att vilja ange hur många som ska bort.

Enligt Manager Magazin kommer företaget även att tvingas spara stora pengar på forskning och utveckling. Så många som 4000 till 6000 tjänster kan försvinna inom utvecklingsavdelningarna. Idag arbetar 13 000 anställda med forskning och utveckling hos Volkswagen. Företaget har nyligen köpt in sig i kinesiska Xpeng och amerikanska Rivian och samarbetar med företaget för utveckling. 

Nya bensindrivna modeller som VW Tiguan har ännu så länge inte kunnat få fart på försäljningen. I augusti minskade Volkswagens försäljning med 18 procent i EU, vilket var i linje med trenden på den tuffa bilmarknaden.

Volkswagen är idag ett av de mest skuldsatta bilföretagen och har en total skuldmassa på 5000 miljarder kronor, varav 2932 miljarder är räntebärande. Samtidigt faller företagets försäljning kraftigt både i Europa och Kina. Enligt finanschefen Arno Antlitz har Volkswagen 1-2 år på sig att vända utvecklingen.
LÄS MER: