Audis bilbyggare rasande – tänder eld på däck

Konflikten på Audis elbilsfabrik i Bryssel trappas upp. Anställda har barrikaderat vägen framför fabriken och tänt eld på bildäck – som ställts upp som fyra ringar. Nu har Audi lockoutat hela personalen så att de blir utan lön. 
– Ledningen söker konflikt, säger fackbasen Ronny Liedts till L’echo

Stämningen bland bilbyggarna i Volkswagen-koncernen börjar närma sig kokpunkten. Kravalliknande scener har brutit ut vid Audis elbilsfabrik i Bryssel i Belgien. Den anställda är rasande på ledningen för Audi och Volkswagen som beslutat sig för att lägga ner produktionen av elbilen Audi Q8 e-tron utan att ge fabriken någon annan tillverkning. Därmed försvinner 1000-tals jobb. 

De anställda har konfiskerat 200 bilnycklar till nytillverkade elbilar. På måndagsmorgonen tände fabriksarbetare eld på bildäck som ställts upp som Audis fyra ringar. De har barrikaderat gatan framför fabriken utanför Bryssel. Audis ledning har svarat med att lockouta personalen från fabriken och 2910 anställda får därmed ingen lön från och med idag, uppger L’echo.

Brussels tonight
byu/BackgroundDeer1121 inAudi

Audi kräver att få tillbaka bilnycklarna till de 200 bilarna, men de anställda hävdar att nycklarna finns i fabriken, dit de inte längre har tillträde. En avancerad form av gömma nyckel, kan man säga. Vad nästa steg i konflikten blir är osäkert. 

– Företaget har tydligt kommunicerat och visat att det vill återuppta verksamheten. Så fort önskan att återuppta normal verksamhet och skicka bilar till distributörer finns kommer fabriken att öppna igen sina dörrar, säger Audi-fabrikens talesperson Peter D’hoore. 
LÄS MER: