Innertaket kan trilla ner i Tesla Model X

Tesla återkallar över 9000 Model X efter ett fel som gör att innertaket kan lossna. Det är andra gången samma bilar återkallas för samma problem. Nu ska biltillverkaren göra mer ingående tester för att försöka lösa problemet.

Tesla har inlett ett återkallande av Model X-bilar tillverkade 2016. Totalt drabbas 9 136 bilar av problemet, enligt National Highway Traffic Safety Administrations säkerhetsrapport. Det gäller Teslor i USA som producerades till och med den 31 juli 2016. Svenska Model X-bilar är byggda i samma fabrik. Problemet är att innertaket kan falla ner i bilen.

Tesla Model X har två fätsningspunkter för innertaket, en precis bakom vindrutan, och en i mitten av taket mellan måsvingedörrarna. På fätsningspunkterna sätts en typ av primer på som gör att man sedan kan sätta på innertaket med lim. Om inte tillräckligt med primer används i på fätsningspunkterna kan inte limmet hålla uppe taket som det ska.

Det som då kan uppstå är då att innertaket faller ner i kupén, vilket förstås kan vara farligt om det uppstår vid körning. Intressant nog inledde Tesla en återkallelse i november 2020 för att inspektera samma Model X-bilar, det skriver Reuters. Tesla har nu fastställt att inspektionen inte var tillräcklig för att exakt identifiera fel i komponenten. 

För att lösa problemet med de lösa innertaken kommer företaget nu inspektera bilarna med fler och mer ingående tester. Om problemet återstår efter det kommer man behöva ta loss innertaket och sätta på ny primer på fästningspunkterna.  Att Tesla återkallar bilar på grund av fysiska fel är inte speciellt vanligt, biltillverkaren åtgärdar vanligtvis problem genom over the air-uppdateringar.

LÄS MER: