Missen – då täcker inte din bilförsäkring skadan

Här är körningen som gör att försäkringsbolaget kan neka dig ersättning. 10-tals svenska bilister har drabbats i sommar och kört rätt ut i vattensamlingar på vägen.
– Vi gör alltid en individuell bedömning av skadan, säger Mattias Pössl, motorexpert på Trygg Hansa.

Sommarens regn i Sverige och Danmark har skapat en våg av vattenskadade fordon. Men de danska försäkringsbolagen säger nej. Man vill inte ersätta bilägarna som dragit genom vattensamlingar och menar på att de har kört vårdslöst genom vattnet.

För många bilägare har det varit en präktig kalldusch. Därför frågar vi på Carup.se Trygg Hansa om samma regler gäller i Sverige. Det visar sig att det inte är självklart att försäkringen ska gälla.
– Om du upptäcker en stor vattensamling på vägen och ändå väljer att köra igenom den så räknas det inte som en plötslig händelse och det är inte heller en oförutsägbar konsekvens att bilen kan ta skada av att framföras genom vattenmassorna, säger Mattias Pössl, motorexpert på Trygg Hansa.

Försäkringen gäller inte om det går snett om du kör igenom en vattensamling. Så här såg det ut i San Diego för en tid sedan.

Även i Sverige har vi haft flera översvämningar på vägarna. Många bilar har gått sönder och ägarna vänder sig då till försäkringsbolagen.
– Vi gör alltid en individuell bedömning av skadan, men rent generellt så gäller det att en skada ska ha uppstått plötsligt och oförutsägbart för att kunna ge ersättning från försäkringen, säger Mattias Pössl.
Om du chansar och kör igenom en vattensamling, men fastnar. Då är risken stor att du inte får någon ersättning.
– Eftersom du medvetet tagit risken att fortsätta köra så kommer du troligtvis inte kunna få någon ersättning i det fall det skulle uppstå skador på bilen orsakade av vattnet, säger Mattias Pössl.

När man kör i djupt vatten bildas en svallvåg framför bilen. Den tar sig in i motorrummet och kan ställa till med stor skada. Hamnar man i en vattensamling ska föraren ställa bilen och kalla efter bärgning. Annars är risken stor att skadorna blir värre.
Om du får ersättning efter en vattenskada beror det helt på hur du agerade vid tillfället.
– Om du däremot inte kunde se vattensamlingen och inte hann bromsa/väja, eller att din bil till exempel skulle stå parkerad i en svacka och fyllas med vatten, så kan det räknas som en plötslig och oförutsägbar händelse som kan ge ersättning.

Viktigt att tänka på är att man inte ska köra ner i vattensamlingar som är djupare än upp till fälgarnas nedre kant.  Man ska heller aldrig försöka starta en översvämmad bil. Det finns vissa bilar som klarar djupare vatten, men vanliga personbilar är det ett par decimeter som är den övre gränsen.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester