Så höga är böterna för rövslickare i trafiken

Håll avstånd i trafiken annars riskerar du höga böter. Det vanliga brottet som avskys av många medtrafikanter ger en av de högsta nivåerna för penningböter.

Det står inget i lagen exakt om vilket avstånd du ska ha till framförvarande. Det enda som lagstiftaren informerar oss om är att man ska framföra sitt fordon utan risk att köra in i framförvarande. Det här är reglerat i Trafikförordningen 1998:1276 3 kapitlet 2 paragrafen. Brott mot dem kan ge böter upp till 2000 kronor och det är en av de högsta nivåerna för penningbot för trafikförseelser.

Bedömningen om du kört för nära tas efter rådande trafiksituation. Den kan tyckas nästan godtycklig eftersom polisen själv kan avgöra på plats om du brutit mot den här paragrafen. Men hur gör man då för att vara på säkra sidan och inte riskera böter för att ligga för nära bilen framför dig?

I körkortsutbildningen får eleverna lära sig att den genomsnittliga bilföraren behöver ungefär en sekund på sig för att reagera. Vissa är dock snabbare, medan andra är långsammare. För att kunna bedöma att du har ett tillräckligt avstånd framåt är den klassiska tresekundersregeln en metod. Du kan läsa mer om tresekundersregeln i faktarutan här nedan.

Det ger dig en tidsbuffert för att reagera om du måste bromsa häftigt. Man ska tänka på att om det inträffar en olycka, är det nästan alltid den bakomvarande som hålls såsom ansvarig. För skulle du köra för nära dina medtrafikanter och samtidigt orsaka en olycka kan du också bli dömd för vårdslöshet i trafik och då är det dagsböter, istället för de lindrigare penningböterna som finns i Trafikförordningen.

Om du ska dömas för vårdslöshet i trafik ska du agerat på ett sätt så det anses klandervärt sett till den allmänna trafiksituationen. För det räcker att du bara kört för fort.

Fakta: Tresekundersregeln

Tresekundersregeln är ett sätt att bedöma att du har tillräckligt med avstånd till bilen framför dig. Välj en punkt som till exempel ett märke i vägen eller en vägstolpe. Från det att fordonet framför dig har passerat detta märke börjar du räkna sekunder. Om du passerar märket innan 3 sekunder så kör du för nära och bör öka avståndet. Det är väldigt viktigt att du håller tillräckligt avstånd från bilen framför. Du hinner då bromsa i tid och kan undvika en kollision om föraren i bilen framför tvärbromsar.
Källa: Trafiko

LÄS MER: