Kräver P-förbud mot elbilar efter jättebranden

Sydkorea planerar förbud mot elbilar i parkeringsgarage. Efter storbranden som utlöstes av en Mercedes EQE elbil är rädslan stor för fler bränder. Samtidigt höjs frågan om kvaliteten på kinesiska batterier.

Klockan sex på morgonen den första augusti larmades brandkåren till en byggnad i Incheon utanför Seoul. Händelseförloppet var mycket hastigt när en elbil plötsligt började ryka och sedan exploderade i ett eldklot. Elden spred sig och man tvingades evakuera hela byggnaden. Samtidigt fördes 23 personer med ambulans till sjukhus. Stora bilden ovan är tagen av Incheons räddningstjänst och visar förödelsen i garaget.

När elden sedan var släckt och röken lagt sig upptäckte utredarna vad som föranlett branden. Övervakningskamerorna visar hur en Mercedes Benz EQE först började ryka för att sedan brinna. Elden spred sig blixtsnabbt och hela garaget med 140 fordon blev totalt förstörda. 

Det var en elbil av modellen Mercedes EQE som orsakade jättebranden i Korea. Bilen hade ett batteri från kinesiska tillverkaren Farasis.

Händelsen har fått stora konsekvenser i Sydkorea. Den tunga politikern Song Eon-song har gått ut med att han vill se ett totalförbud mot elbilar i parkeringsgarage och för det får han brett stöd, uppger Fortune. I Sydkorea bor de flesta människorna i lägenheter och parkeringar sker i underjordiska garage under huset. Därför är rädslan stor för att fler elbilar ska börja brinna.

Det har gått så långt att elbilsägare har vägrats följa med på färjor. Detta trots att elbilar inte är mer drabbade än bilar med traditionella förbränningsmotorer. Mercedes Benz i Sydkorea gick ut med att man inte hade några kommentarer. Men biltillverkaren kommer att samarbeta fullt ut med myndigheterna för att få klarhet i vad som hänt.

I bilen som startade branden satt ett NMC-batteri från den kinesiska tillverkaren Farasis. Mercedes Benz gick 2018 in som delägare i företaget för att de skulle kunna fortsätta utveckla sina batterier. Men kinesiska lågprisbatterier har varit ifrågasatta i många länder. Just på grund av brandrisken. I Kina har också bilar återkallats i rädsla för att de ska börja brinna. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester