Tina Thörner är inte beredd att köpa en elbil. Rallyikonen har lagt ratten på hyllan och säger sig ha ett öppet sinne mot elbilarna.
– Kanske om jag bott i stan, säger hon till Carup.
Tina Thörner har lagt racinglivet bakom sig. I dag jobbar hon som HR-chef och kör en BMW X2 hybrid.
– Jag har inget emot elbilar, utan har alltid ett öppet sinne mot allt. Men det är lite tidigt för mig att köpa en elbil ännu. Om man ska ut och åka långt är det lite dåligt med laddstationer, kanske om jag hade bott i stan, säger Tina Thörner.
Hon har ingenting emot elbilar och följer nyfiket utvecklingen från sin värmländska idyll.
– Vi lever i en ständig förändring och allt behöver inte bli rätt från början. Men politikerna har någon hysteri och tror att alla måste hända på en gång, säger Tina Thörner.
Det är snart tio år sedan hon la ratten på hyllan. Men hon känner sig knappast gråtmild och längtar tillbaka till de gyllene åren.
– Nej, jag saknar inte att tävla. Det hör till det förgångna. Man blir inte yngre med åren, muskelmassan och reaktionsförmågan är inte densamma och det skulle nog vara svårt att hänga med ungdomarna, säger hon.
Den svenska kartläsaren har tre VM-guld och två World Cuptitlar med sig från den gyllene karriären.. Ändå är det inte triumferna som är de starkaste minnena.
– Nej, det är inte segrarna. Istället var det nog alla människor, kulturer och olika länder jag fick uppleva, säger hon.
Särskilt ett land har satt djupa spår hos henne.
– Nya Zeeland, det var ett fantastiskt land att komma till. Både människorna och naturen var väldigt speciellt, säger Tina Thörner.
Efter karriären engagerades Tina Thörner i FIA:s projekt Smart Driving Challenge. Deras mål är att hjälpa människor, både inom sporten men också till vardags att köra mer ekonomiskt.
– Det finns framförallt tre råd som jag kan ge, planera din körning, hålla hastigheter och inte köra ryckigt, det är nyckeln och man kan sänka bränsleförbrukningen med tio till 20 procent, säger Tina Thörner.
Hon var mycket ung när rallysporten slog sina långa klor om henne.
– Jag gick på gymnasiet då. Det var min dåvarande kille Lars Erik Torp som fick med mig, jag blev hans kartläsare och på den vägen är det, säger hon.
Men 1989 inträffade något som inte fick hända.
– Lars Erik förolyckades på Monte Carlorallyt som åskådare, jag var inte med. Utan gick i skolan då, säger Tina Thörner.
Det hade kunnat knäcka vem som helst. Men Tina Thörner återvände till sporten.
– Det var tack vare Opel Team Sweden och Mats Jonsson. De ville att jag skulle fortsätta som kartläsare hos dem och så blev de och det är jag glad över nu i efterhand, säger hon.
Allt som hände därefter är sedan länge inristat i rallyhistorien. Hon kan blicka tillbaka på en makalös karriär. Men det var inte alltid helt lätt att vara kartläsare.
– Man måste vara ganska felfri som kartläsare, det går inte att göra fel. Om föraren inte har förtroende för en, då kan man inte köra tillsammans, säger Tina Thörner.
Den kanske svåraste utmaningen för en kartläsare är tuffa tävlingar som Dakarrallyt.
– När det kommer till ökenkörning har man navigeringen att tänka på också. Då kanske jag gjorde lite fel, men inte särskilt mycket, säger hon och skrattar.
Samtidigt ser hon att sporten förändras. När Tina var som bäst fanns det inte många tjejer.
– Idag är det annorlunda, man ser fler kvinnor på positioner inom FIA, saker förändras, säger hon.
Hon har själv blivit utsatt för sexuella trakasserier.
– Det har varit ute i tidningarna och jag skriver om det i min bok. Men det var en teamchef som låg bakom det, men det blev en rättssak och han fick sparken. Sedan har jag varit ganska bra på att fräsa ifrån, säger Tina Thörner.
Sedan 2021 har hon nästan helt lämnat racingvärlden.
– Jag outsourcade mig själv och började studera, nu arbetar jag med HR-frågor och trivs alldeles utmärkt.
Inte heller gillar Tina Thörner att meka.
– Nej, och jag är inte särskilt bra på det. Jag mekar bara om det är ett måste, om man ska byta en stötdämpare eller så, men ingen avancerad elektronik eller med datorer, säger Tina Thörner.
För några år sedan kom hennes självbiografi, “Livet i hundraåttio”. Den finns att köpa i alla bokhandlare och som ljudbok hos de största streamingtjänsterna.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.