Konkurs för en av Norges största elbilshandlare

En av Norges största elbilshandlare har gått i konkurs. Marcusbil som var stora på Tesla, BMW, Audi och Porsche gick omkull på tisdagen.  En orsak ska vara fallande värden på elbilar. 
– Tyvärr kom det till den punkt att vi var tvungna att ansöka om konkurs, säger Bjørn Amundsen, vd för Marcusbil, till E24.

Även i Norge är det tufft för bilhandeln. På tisdagen försattes Marcusbil som är en av landets största elbilhandlare i konkurs. Konkursen i huvudbolaget har inletts i Ringerike, Asker och Bærums tingsrätt, uppger E24. Marcusbil var en av Norges absolut största handlare på begagnade Teslor. Bolaget omsatte 265 miljoner kronor år 2022.

– Det har funnits varningsskyltar om det här länge. Styrelsen upptäckte problemen kring nyår och ledningen byttes ut i ett försök att få överblick och potentiellt rädda företaget, säger Bjørn Amundsen, vd för Marcusbil.

Teslas stora prissänkningar under våren har beskrivits som ”ett blodbad” av Marcusbil.

Vd:n uppger att bolaget har cirka åtta miljoner norsk kronor i skulder, plus 20 miljoner i billån på hyrbilar. Trots att marknaden för begagnade bilar varit starkare under våren har inte bolaget kunnat räddas. Sedan tidigare har Marcusbils lokala bolag Marcusbil Asker & Bærum AS och Marcusbil Sørlandet AS gått i konkurs. För två veckor sedan uppgav vd:n för Bilnytt.no att “korthuset var på väg att kollapsa”.

En orsak till konkursen ska vara begagnade elbilar som köpts in för dyrt. I Norge har Tesla gjort massiv prissänkningar under försommaren. Enligt Marcusbils vd var det till slut en av bankerna som lånat ut pengar som gjorde att bolaget tvingades i konkurs. 
– De var inte så lätta att ha att göra med, säger han till DN.

Även i Sverige har bilbranschen en tung period och står för en stor ökning i konkursstatistiken. Förra veckan gick tre lite större bilhandlare i konkurs i Sverige.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester