Det blev kaos och hysteri när Nevs sålde reservdelar i samband med Saab-festivalen i Trollhättan. Hundratals personer stod i kö till deras lokaler i Trollhättan och lika många Saabar stod parkerade utanför.
– När jag gick upp på övervåningen och såg den stora folkmassan blev jag rörd och tårögd, säger Nevs vd Nina Selander.
Saab-festivalen börjar officiellt i dag, men folkfesten är redan igång, rapporterar Trollhättans tidning TTELA. Under nationaldagen samlades hundratals hos Nevs som håller till i gamla Saab-fabriken, eftersom de sålde Saab-prylar i sina lokaler i Stallbacken, Trollhättan.
En del var där redan vid åttatiden på morgonen medan andra var där cirka en timme innan. För att få tag på lyktor till sin ovanliga Saab 9-3 Independence cab, såg skåningarna Elmer Norberg och pappa Fredrik till att vara ute i god tid.
– Det blev verkligen rusning, säger Fredrik till TTELA.
De hade spanat in lyktorna länge och dessutom försökt förutspå var de skulle finnas till hands inne i lokalen. Men väl inne i Nevs lokaler hade det varit kaos och inte helt lätt att hitta.
– De hade ändrat massa, så vi hittade inte rätt direkt, säger Elmer.
För lyktorna fick de ge 13 000 kronor. Lite för dyrt tycker pappa Fredrik men samtidigt ändå värt det, så länge hans 80-åriga pappa kommer ut på vägarna igen. Bilen kommer dessutom att gå i arv så egentligen en självklarhet. Men det är inte bara skåningar som tar sig till Trollhättan denna helg. Michiel van Tongeren med vänner började åka från Dalfsen, Nederländerna redan dagen innan.
– Jag växte upp med en 99:a, den är bäst. Sedan dess har jag varit fast. Jag gillar gamla bilar och Saab är lite härligt udda. Sen finns det ju en sentimentalitet kring det, säger Michiel.
På plats finns även människor från nordiska grannländer, belgare och tyskar. Jan har rest till Trollhättan från Tyskland för att fotografera åt Saab-bloggen. I hans familj har intresset för Saab funnits i generationer.
– Min farfar köpte en av de första Saab-bilarna som kom till Tyskland. Det var en 900 GLE som han köpte 1979. Det var bara Saab och Volvo som klarade vintern hos oss och han valde Saab för att den var sportigare. Vi hade Volvo ett tag, men den gick sönder snabbt så vi gick tillbaka i Saab, säger han.
Och Saab väcker känslor hos många. Nevs vd Nina Selander blev själv rörd när hon såg kön till deras lokaler på morgonkvisten.
– Och sen byggdes kön på efter att vi hade öppnat. Det hade jag inte trott. När jag gick upp på övervåningen och såg den stora folkmassan blev jag rörd och tårögd. Det visar varför det är viktigt att föra arvet vidare, även om det bitvis har varit jättejobbigt, säger hon.
Saabentusiasterna har väntat länge på den här dagen menar vd:n. Att företaget skulle sälja ut det resterande lagret av Saab-delar som funnits till hands. När festivalen arrangerades kändes det som ett givet tillfälle att föra arvet vidare.
– Det känns rätt att dessa unika delar ska komma till unika ägare som förvaltar arvet och har funnits med oss under hela resan, säger hon till TTela
LÄS MER:
Elis Kalmér är examinerad journalist och har bland annat arbetat på SVT och Värmlands Folkblad.