Eldriven Audi vinner Dakarrallyt för första gången

För första gången någonsin har en eldriven bil vunnit Dakarrallyt. Audi vann med sin RS q e-tron med Carlos Sainz och kartläsaren Lucas Cruz. Även det svenska teamet med Mattias Ekström och Emil Bergkvist kom i mål med sin Audi.
– Med vår revolutionerande elektrifierade drivning har vi på bara tre år övervunnit en av de största utmaningarna inom motorsporten, säger Oliver Hoffmann, teknisk utvecklingschef för Audi. 

Spanjorerna Carlos Sainz/Lucas Cruz körde hem Audis första seger i Dakarrallyt efter cirka 790 mil med ett försprång på en timme och 20 min. Det var första gången en eldriven bil vinner rallyt. Audi RS Q e-tron har högvoltsbatteri och elmotorer, men laddas med hjälp av en motor som drivs av förnybara bränslet reFuel.

Carlos Sainz/Lucas Cruz säkrade segern efter att ha legat i täten utan avbrott sedan sjätte etappen. För de två spanjorerna som vunnit 2010, 2018 och 2020 är det första gången som de vinner med Audi. Även svenskteamet kom med Mattias Ekström Emil Bergkvist kom i mål. De vann prologen i början och avancerade till en andra plats efter Sainz/Cruz efter sex etapper. En defekt på bakaxeln på den sjunde sträckan kostade dem dock alla chanser. 

LÄS MER: