Norska oljefonden går ut och markerar mot Tesla

Nu kräver norska oljefonden att Tesla ska respektera arbetarrättigheter och teckna kollektivavtal. Fonden är Teslas sjunde största aktieägare och äger Teslaaktier för 70 miljarder kronor. 

Teslastrejken har under veckan spridit sig vidare i Norden. Fackförbund i Danmark, Finland och Norge har varslat om sympatistrejker där de inte längre tänker hantera Teslabilar som ska till Sverige. Dessutom har två pensionsfonder i Danmark sålt av sina Teslaaktier. 

Nu drar en av världens mäktigaste aktieägare ut och markerar mot Tesla. Norska oljefonden äger aktier för 16 000 miljarder kronor. De är också den sjunde största ägaren i Tesla. 
– Vi förväntar oss att företag som vi investerar i respekterar grundläggande mänskliga rättigheter, inklusive arbetarrättigheter, säger oljefonden i ett uttalande till Reuters

Det är inte första gången oljefonden kräver facklig organisering i Tesla. 2022 röstade de för ett förslag på Teslas bolagsstämma om att respektera rätten för arbetare att organisera sig. Förslaget röstades dock ner, och fick bara stöd av 32 procent av de röstande. 

Elon Musk förklarade nyligen i en intervju varför han är motståndare till fackföreningar: 
– Jag tror att det i allmänhet inte är bra att ha ett motsatsförhållande mellan människor på golvet och andra grupper. Jag stödjer inte idén om fackföreningar, men kanske av en anledning som är annorlunda än vad folk förväntar sig. Jag tycker inte om något som skapar en sorts herrar och bönder, och jag tror fackföreningarna försöker skapa negativitet i ett företag och skapa ett slags herrar och bönder, det finns många människor på Tesla som gått från golvet till ledningen och vi äter alla vid samma bord och parerar på samma parkeringsplats, säger Elon Musk.  
LÄS MER: