Nu söker svenskarna efter små billiga elbilar

Färre söker efter nya elbilar på Google. Däremot ökar sökningarna efter begagnade elbilar. Näst efter laddstation är billig elbil det mest eftersökta. 

De totala sökningarna efter elbilar på Google minskar, vilket brukar vara en indiktion på hur stort intresset är. Däremot går sökningarna efter billiga begagnade elbilar upp. Varje månad görs cirka en halv miljon sökningar på Google i Sverige kopplat till elbilar.  Detta visar en trendanalys gjord av bilförmedlaren Kvdbil.

– Många skyndade med sina beställningar för att få ta del av bonusen, vilket ledde till en markant ökning i sökningar. Nu är bonusen borta samtidigt som det ekonomiska läget försämrats ytterligare. Det har resulterat i att färre söker på elbilar, men framför allt har det påverkat hur vi söker efter information, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Sökningar efter nya elbilsmodeller har minskat med 70 procent. Från cirka 1 000 sökningar per månad 2022 till endast 260 sökningar hittills i år. Samtidigt har sökningen ”elbil begagnad” ökat markant. Från 880 sökningar per månad till 1 300 sökningar per månad, motsvarande 81 procent. Även sökningen “billig elbil” har ökat kraftigt, vilket understryker att ekonomin blivit viktigare i valet av bil. På ett år är uppgången 50 procent.

Utbudet av eldrivna kombibilar är skralt på marknaden, men många verkar ändå leta efter dem på nätet. Sökningarna efter eldrivna kombibilar går upp, särskilt på sommaren. 

– Kombin är den klassiska familjebilen i Sverige, men tyvärr är utbudet av elbilar i kombiutförande relativt begränsat och det gör att familjer ofta väljer större SUV:ar om de vill ha en elbil. Men förändringar är på gång. Flera biltillverkare lanserar nu sina första eldrivna kombibilar, och det kan vara en av anledningarna till ökningen. Detta är något som många har sett fram emot, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

När det kommer till märken är Tesla i topp, följt av Polestar, MG, Kia, Ora och Volvo. Slutsatsen att Ora skulle vara mer eftersökt än Volvo i Sverige är dock en bristfällig analys som inte stämmer i verkligheten, visar en enkel kontroll. Märket har hittills i år bara registrerat in drygt 500 bilar.

Fakta: Vanligaste generella sökningarna efter elbil

  1. Laddstation
  2. Billig elbil
  3. Laddapp elbil
  4. Privatleasing elbil
  5. Elbilar 2023
  6. Bästa elbilen 2023
  7. Liten elbil
  8. Kostnad ladda elbil
  9. Kinesisk elbil
  10. Räckvidd elbil

Kvdbil har analyserat sökbeteenden på Google med fokus på åren 2023 och 2022, men även längre tillbaka för att identifiera mönster och trendbrott. I listan över de vanligaste sökningarna på elbilar har liknande sökningar grupperats tillsammans.