Vägrar sälja sin bilhall – nu sägs de upp av BMW

Uppskattade BMW-handlaren Bendt Bil i Halmstad kommer inte längre att få sälja nya BMW och Mini. Handlaren tappar det tyska prestigemärket 2026 när BMW går över till agentmodell. 
– Vi har en längre tid varit tydliga med att Bendt Bil är inte till salu. Jag, Viktor och Marcus tycker att det är så trevligt att jobba med vår personal, vi har en fantastisk anläggning och vi trivs otroligt bra. Pengar är inte allt, säger vd Bengt-Erik Johansson till Hallandsposten

Flera stora bilmärken håller på att gå över till agentmodeller. Det kommer att innebära stora förändringar för många återförsäljare. Nu visar det sig att Bendt Bil i Halmstad inte längre kommer att få sälja det tyska prestigemärket samt Mini. Det är inte första gången Bendt tappar ett stort bilmärke – företaget var en stor Saabhandlare vid konkursen 2011. 

BMW är numera det stora märket för Bendt Bil, men nu berättar Hallandsposten att BMW sagt upp avtalet med den oberoende BMW-handlaren i Halmstad. En av orsakerna uppges vara att de inte velat sälja sitt företag, trots att de kunnat bli ekonomiskt oberoende. 
– Vi har en längre tid varit tydliga med att Bendt Bil är inte till salu. Jag, Viktor och Marcus tycker att det är så trevligt att jobba med vår personal, vi har en fantastisk anläggning och vi trivs otroligt bra. Pengar är inte allt.

Enligt Bendt Bil bill BMW ha färre kontaktytor när de själva ska äga alla bilar som säljs och handlarna enbart blir agenter. Vem som velat köpa upp Bendt Bil vill de inte avslöja. 
– När vi skickar den här signalen så blir allt ganska logiskt, det som hände. BMW går över till agentmodell 2026 och då vill de ha färre kontaktytor. Det blir troligen bara fyra aktörer på BMW-marknaden, säger Bengt-Erik Johansson. För Hallandsposten nämner han Bavaria, Bilia, Holmgrens och Förenade bil.

Bendt kommer även fortsättningsvis att sälja begagnade BMW-bilar samt behålla service och vara BMW-certifierad skadeverkstad. De är även den enda auktoriserade återförsäljaren i Norden för Koenigsegg. BMW Sverige kommenterar förändringen på följande sätt: 
– Vi gör kontinuerliga utvärderingar av vårt nätverk, så att det ibland sker förändringar är inget konstigt i sig. Bendt Bil kommer fortsatt vara vår auktoriserade BMW-återförsäljare i Halmstad under 2024, men hur det kommer se ut efter det är för tidigt att uttala sig om.