Supersnabb Mercedes-AMG med 843 hk tillverkas i Finland

Nu är produktionen igång av den enda finsktillverkade superbilen. Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé tillverkas nu i Valmets fabrik i Nystad i Finland. Bilen toppar 316 km/h med 843 hästkrafter.
– Vi har nu en äkta Mercedes-AMG sportbil i vår produktion, säger Pasi Rannus , vice vd för Valmet Automotive.

Valmet Automotives bilfabrik i finska Nystad har fina anor att försvara. Här har det sedan 1969 tillverkats Saab 96, 99, 900, 900 Cabriolet och olika 9-3-modeller. Därefter har det tillverkats Porsche Boxster och Cayman samt Fisker Karma. På senare är har det mest varit Mercedes som har gällt, med 750 000 tillverkade bilar på 10 år. 

Nu drar tillverkningen igång av den snabbaste bilen någonsin från Finland. Valmet Automotive har dragit igång serieproduktionen av Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé i Nystad. Produktionsstarten firades av 150 gäster. 

Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé kommer att tillverkas i Nystad och Valmet Automotive uppskattar att Mercedes-AMG-produktionen kommer att sysselsätta cirka 200 personer vid bilfabriken.

– Vi har nu en äkta Mercedes-AMG sportbil i vår produktion. Detta är den mest krävande modellen i vårt företags historia, och jag vill tacka vår kund för deras engagemang och vår personal för deras engagemang för projektets framgång, säger Pasi Rannus , vice vd för Valmet Automotive.

Den snabbaste versionen Mercedes-AMG GT 63 S E Performance har en V8 och elmotor på 843 hästkrafter och är en av Mercedes snabbaste och mest kraftfulla bilar någonsin.  Sprinten upp till 100 km/h går på 2,9 sekunder i laddhybriden. Toppfarten är 316 km/h. Bilen får sin kraft från en fyraliters V8 dubbelturbo på 639 hk tillsammans med en en elmotor på 204 hk. Strömmen kommer från ett specialutvecklat AMG-batteri och bilen har variabel AMG Performance 4MATIC+ fyrhjulsdrift. Priset i Sverige ligger en bra bit norr om två miljoner kronor.