Volkswagens knep – för att matcha kinesiska konkurrenter

Volkswagen gör om sitt arbetssätt för att möta kinesiska konkurrenter. Nu ska en bil bara ta 36 månader att utveckla istället för 54 månader. Nya ID.2 All blir först ut. 

Nya kinesiska tillverkare spottar ur sig modeller, medan europeisk bilindustri jobbar på i sin vanliga takt. Nu meddelar Volkswagen under IAA-mässan att de förändrar sitt sätt att jobba för att bli snabbare. Ett nytt sättet jobba för att bilar kan tas från på 36 månader istället för 54. 

Nya Volkswagen ID.2 All blir den första modellen som utvecklas på bara 36 månader. Den började ritas så sent som i december förra året, och lanseras på marknaden i slutet av 2025. På mässan visades den i en ny GTI-version
– Du ser med kinesiska konkurrenter att det är genomförbart. Vi har konkreta idéer om hur vi ska göra det här, säger Volkswagens utvecklingschef Kai Grunitz till Autocar

Processen förkortas genom att provkörningar ersätts av simuleringar. Vintertester i Sverige görs under bara en vinter istället för två eller tre. Det nya sättet att arbete är dock inte riskfritt. Om det dyker upp problem kan de ta längre tid att lösa i Tyskland jämfört med i Kina som har ett annat tillvägagångssätt, enligt Kai Grunditz.