Mercedes nya Model 3-utmanare rekordsnål – går 75 mil

Mercedes avslöjar sin Model 3-utmanare i konceptform. Nya Concept CLA från en räckvidd på upp till 75 mil och en instrumentbräda med Superscreen. 

Mercedes Concept CLA är en försmak på den kommande elbilen i samma storlek som Tesla Model 3. Bilen får en strömlinjeformad kaross och en futuristisk interiör. Instrumentpanelen täcks helt av den stora skärmen MBUX Superscreen. Mercedes avslöjar få detaljer om drivlinan och batteriet, men räckvidden beräknas till hela 75 mil, något som skulle sätta uppdaterade Tesla Model 3 i skuggan om det blir verklighet. 

Drivlinan får en ny tvåstegs växellåda och motorn har en effekt på 234 hästkrafter. Enligt Mercedes når 93 % av energin i batteriet når hjulen vid långkörningar, vilket gör bilen extremt energieffektiv. CLA Class beräknas ha en energiförbrukning på låga 1,2 kWh/mil vilket är hemligheten bakom räckvidden på 75 mil. Men det antyder samtidigt ändå att det behövs ett batteri på 90 kWh för att nå dit. 

Totalt kommer det fyra modeller i vad som beskrivs som ett instegssegment. Det kommer också en sportkombi och två SUV:ar på samma plattform. Det kommer att gå att välja mellan två sorters koboltfria batterier – toppmodellen får anodteknik med kiseloxid medan instegsversionens batterier är baserade på litiumjärnfostat.Med 800 voltstekniken går det att ladda med upp 250 kW och ladda in 40 mils körning på 15 minuter. Batteriet kan användas för att ladda tillbaka energi för både hemmet och elnätet.