En extravagant Corvette från 1956 säljs i Sverige

En Chevrolet Corvette från 1956 är för många sinnebilden av den ultimata amerikanska drömmen. Bilen är linjeskön som få andra modeller och får människor att vända sig om på gatan. Nu säljs ett restaurerat exemplar i svart och vitt på auktion.

Efter andra världskriget började amerikanska soldater ta med sig europeiska sportbilar till USA. Märken som Alfa Romeo och Jaguar blev otroligt populära. Två av dem som fascinerades av de lätta, snabba och eleganta vagnarna var bildesignern Harley Earl, som var anställd hos GM och Ed Cole. Man lyckades övertala företagsledningen om att få ta fram en sportvagnsprototyp. Corvette presenterades 1953 och kunderna och pressen gillade vad de såg och bilen började serietillverkas.

Chevrolet Corvette fick däremot en trög start. Modellen drogs med många barnsjukdomar och både vatten och avgaser läckte i den skramliga glasfiberkarossen. Efter de två första årens låga produktionstakt var modellen nedläggningshotad. Corvette var utrustad med den redan då gamla raka sexan på 150 hk. Lösningen på dessa problem var att montera den nya V8:an i Corvetten. 

Introduktionen av motorn var en succé och försäljningen ökade snabbt. Motorn började monteras från 1955 och från och med årsmodell 1956 var alla Corvette monterade med en V8:a. Denna bil är från 1956 och då introducerades också en uppgraderad kaross som förnyade Corvettens utseende. Enligt Collecting Cars som säljer bilen är den efter en genomgående restaurering i samlarskick. Bilen är en äkta svart variant på den rosa fusk-Corvette som används i nya Barbie-filmen.

Under motorhuven sitter den så kallade “Small Block”-motorn, en V8:a på 4.3-liter som ger runt 225 hk till bakhjulen via en fyrväxlad manuell låda. Corvetten tillverkades i St. Louis i Missouri och importerades under senare år till Sverige. Bilen visar att den gått 2 509 miles, eller strax över 4000 km, men det står att miltalet inte är garanterat.

Denna Chevrolet Corvette är lackerad i svartmetallic med en vit kontrastfärg bakom framhjulen. Den har ett svart cabriolet-tak i tyg och den åker på en uppsättning kromade 15-tums-fälgar med “Firestone Deluxe Champion” whitewall-däck. Interiören är i rött läder och även instrumentpanelen och dörrarna är läder. Från fabrik är Corvetten utrustad med radio, en analog klocka och uppfällbara sidorutor.

I annonsen står inte speciellt mycket om bilens skick, utan de skriver “se bildgalleriet för att bedöma det yttre och inre skicket”. Däremot skriver auktionsfirman att säljaren inte känner till några mekaniska eller elektriska fel. Enligt bilderna ser bilen ut att vara i ett exemplariskt skick. Ett nytt trafiksäkerhetsprov kommer också att genomföras innan bilen lämnas över till den nya ägaren.Corvettens senaste underhåll utfördes i juni 2023 av Auto Classica i Ystad. Underhållet bestod av ett byte av motoroljan och dess filter. 

En omfattande restaurering av bilen har genomförts, dock är det oklart exakt när. Under restaureringen fick bilen ett ramlyft, karossen renoverades, en full omlackering och en helt ny inredning. Bilen kommer också med tillhörande verktyg och den senaste underhållsfakturan. Budgivningen är i full gång och det högsta budet ligger just nu på motsvarande 480 000 kronor. Auktionen på Collecting Cars avslutas fredagen den 11 augusti.