Stått i en lada i 33 år – se Bubblan bli som ny igen

Här är det svenska youtube-klippet som blivit en världssuccé. Hampus Granström hittar en Volkswagen Bubbla som stått övergiven i 33 år i en lada. Steg för steg förvandlar han bilen till en skinande pärla. 

Under 33 långa år har den gamla Folkvagnen från 1966 stått i en lada i Njurunda söder om Sundsvall. Den har bara haft två ägare genom alla år. Bilen är täckt av fågelskit och instängd i ett hörn av allsköns bråte. 

Hampus Granströms film har blivit spridd i hela världen och fått över en miljon tittare, trots att det inte sägs ett ord på 20 minuter. Filmen visar hur bilen befrias från sitt fängelse i ladan och sedan steg för steg förvandlas till en blänkande skönhet. 

På 1960-talet var Folkvagnsbubblan Sveriges vanligaste bil och lyckades under några år köra om Volvo i försäljningsstatistiken. Det finns faktiskt fortfarande 27 000 Bubblor kvar i vårt avlånga land. Många står precis som den här bilen gömda i lador och uthus. Men de flesta är inte i så bra skick som denna. 

Lacken på den här bilen är svårt anfrätt av 33 års smuts och det krävs mycket möda och en hel del kemikalier för att få allt att lossna, men till slut går det. Plåten verkar vara friskare än på de flesta gamla Folkor. Inredningen är finare än vad man kan tro tack vare att det sitter en överdragsklädsel, och den ser definitivt inte ut att ha 57 år på nacken. 

Med hjälp av en mödosam polering återställs lackeringen på Folkvagnsbubblan till samma glans som bilen hade när den lämnade fabriken i Wolfsburg en dag 1966. När vi ser slutresultatet är det inte förvånande att filmen fått långt över 1,3 miljoner tittare. Detta är en förvandling som heter duga!