Unik svensk Folkvagn säljs – orörd sedan 1950

Det går 13 topprenoverade veteranbilar på dussinet. Att våga bevara en klassiker i patinerat originalskick är ovanligt. Nu säljs en Volkswagen Split Typ 1 i ett unikt slitet originalskick med spår av tidens tand sedan juni 1950. 

Ju blankare och mer renoverad, desto bättre. Så resonorerar de flesta som håller på med klassiska bilar. Men inte alla. En ovanlig Folkvagn Split 1 säljs nu på Bilwebauctions
– Så mycket hårdare i den luftkylda Volkswagenkulturen än så här blir det inte, uppger Peter Sundfeldt hos Bilwebautions. 

Bilen har en lång och gedigen svensk historik, som avspeglas i den patinerade laken som bör spår av decenniers brukande. Den levererades ny i juni 1950 av Wahlbins Bilaffär i Linköping till en målaremästare John Martinsson i Bergs Slussar. 

Den första ägaren körde sin Folkvagn i tolv år fram till 1962, sedan ställer han av den, och den blir stående till någon gång på 70- och 80-talet. En ny ägare köper den för att renovera bilen, men bilen klarar sig undan ny lackering. Den nuvarande ägaren köparen bilen 1991, och upptäcker hur orörd och häftig den är. 

Efter att bilen fått en mekanisk översyn registreringsbesiktas den 1993 och åker på Bug Run-träffar där den gör succé, långt innan begreppet Rat Look var etablerad. Nu säljs den unika Bubblan, den är i ett mer eller mindre perfekt skick när det gäller det mekaniska. Bilen har en ny 1200 industrimotor, men rätt 1100-motor följer med. Både exteriören och interiören är perfekt slitna. Förhoppningsvis har den nya ägaren inga planer på att renovera bilen. 

– Ett nästan ovärderligt orört skick som med tiden har fått en hög status, och dessutom med i praktiken bara två brukande ägare och en komplett historik. Det blir knappast bättre än så här, uppger Peter Sundfelt hos Bilwebauctions. Priset uppskattas till mellan 320 000 och 360 000 kronor.