Mystiska spåren efter Jim Morrisons försvunna Mustang Shelby GT500

Här är bilmysteriet som har gäckat Mustang-fans i åratal. The Doors-sångaren Jim Morrisons Ford Mustang Shelby GT500 1967 är spårlöst försvunnen sedan sångarens död 1971. Om bilen hittas kan den vara värd 10-tals miljoner kronor. Flera alternativa spår om vad som hänt bilen finns.

Efter att Bullitts Mustang återfunnits finns det en försvunnen legendarisk Mustang kvar att hitta. Ett olöst mysterium finns runt Jim Morrisons legendariska Mustang Shelby GT500 från 1967. Morrison köpte bilen efter att ha slagit igenom på rekordtid med låten ”Light My Fire”.

I början av 1967 var The Doors och Jim Morrison nästan okända. Den 24 april spelades ”Light My Fire” för första gången i radion. Bara tre månader senare toppade låten Billboards Hot 100. Det var den första låt som skrivits av gitarristen Robby Krieger, men det var inte bara nybörjartur. Redan i september hade The Doors album sålt guld. 

https://youtu.be/yDAmweqwMSM
I filmen ”HWY: An American Pastoral” syns Jim Morrison köra sin Shelby Mustang GT500. Nu är bilen försvunnen.
Jim Morrison bakom ratten. Bild: HWY: An American Pastoral

För att fira framgången lät skivbolaget Elektra Records bandmedlemmarna köpa vad de villa, ja nästan i alla fall. Medan flera bandmedlemmar köpte inspelningsutrustning ville Jim Morrison ha en Shelby Mustang GT500. Skivbolagsdirektören Jac Holzman ordnade fram en GT500 målad Nightmist Blue. Jim Morrison döpte snabbt bilen, som hade en  428 Police Interceptor V8 under huven, till The Blue Lady. 

Bilen har blivit än mer legendarisk för att den figurerar i Jim Morrisons kortfilm ”HWY: An American Pastoral”, som handlar om en psykopatisk liftare, spelad av Morrison, som blir plockad upp i öknen.  Morrisons rollfigur dödar bilägaren och fortsätter sedan till Los Angeles i den stulna Shelby Mustangen. Bilderna på bilen härintill är från filmen.

Jim Morrisson tänder en cigg på bensinstationen. Bild: HWY: An American Pastoral

Sedermera försvann Morrisons Shelby Mustang mer eller mindre spårlöst. Det finns flera teorier om vad som hände med bilen. Det sägs att Jim Morrison inte var den säkraste bilföraren och ibland körde påverkad av alkohol eller droger. 

Under en höstkväll 1969 påstås Jim Morrison har kört längs Sunset Boulevard i Hollywood och fått sladd. Bilen ska ha lindats runt en telefonstolpe. Han ska ha klarat sig oskadd, lämnat bilen och gått vidare till fots. Sedan dess har ingen sett bilen. 

Sista säkra spåret av bilen: Ett registreringsbevis som gick ut den 30 april 1970.
En annons från LA Times 1971 där bilen ska ha varit till salu.

Ytterligare en teori är att Doors-sångaren parkerade bilen på Los Angeles flygplats och sedan åkte på turné. Han var borta så länge att bilen till slut bogserades bort och såldes på en offentlig auktion. Bilens registrering gick ut i april 1970, och det finns uppgifter som pekar på att den var ute på annons i LA Times 1971. Enligt vissa spekulationer såldes bilen vidare flera gånger utan att ägarna visste om bilens historik och den kan ha blivit skrotad på 1980-talet. 

Jim Morrison själv hittades död den 3 juli 1971 i Paris, endast 27 år gammal. Han låg död i badkaret i hans flickväns lägenhet. Den officiella dödsorsaken blev hjärtsvikt, men många hävdar att hans död berodde på en överdos. Ett märkligt sammanträffande är att flera andra kända musiker avlidit vid 27 års ålder: Stones-gitarristen Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain och Amy Winehouse. 

Kanske står Jim Morrisons Mustang någonstans i ett garage eller en lada. Kunde Bullitts Mustang och Phil Spectors Cobra återfinnas är det inte omöjligt att även detta mysterium får sin lösning. Bullitts Mustang såldes för 39 miljoner kronor, Jim Morrisons Mustang skulle inte vara värd så mycket mindre.