Otroliga ljudet: Här varvar nya superbilen till 12 000 rpm

Nu har de första körningarna gjorts med nya superbilen Gordon Murray T.50. Top Gear fick åka med i den tresitsiga bilen med V12-motor som varvar till otroliga 12 100 rpm. 

Gordon Murray T.50 har utvecklats av den brittiska bilindustrins legendariska designer, Gordon Murray som konstruerat Mc Laren F1 och ligger bakom flera F1-bilar.

Gordon Murray T.50 är en supersportbil som drivs av en 4,0-liters V12-motor som utvecklas tillsammans med Cosworth. Motorn har en effekt på 663 hästkrafter och är kopplad till en sexväxlad manuell växellåda. Genom att bilen är ultralätt ger detta en accelerationstid från 0 till 100 km/h på mindre än 3 sekunder och en topphastighet på över 320 km/h. Motorn varvar ända till 12 100 rpm.

Chassit är gjort av kolfiber och aluminium och bilen väger endast 986 kg. Detta är möjligt genom användning av kolfiberkomponenter. Chassit är också utformat för att förbättra luftflödet och ge optimal aerodynamik. Endast 100 exemplar kommer att tillverkas och varje bil kommer att vara unik och anpassad efter ägarens önskemål. 

Nu har Top Gear fått göra den första medåkningen med bilen och uppleva hur V12-motorn varvar till 12 000 rpm. Ljudet från motorn är en upplevelse i sig, och kraften från den lätta bilen med sugmotor är imponerande. Här finns varken turbo eller elmotorer. Gordon Murray T.50 må vara långsammare än elbilar som Rimac Nevera och Tesla Model S Plaid, men ljudet kan ingen elbil matcha.