Historisk Volvo på auktion – en av de absolut sista PV544 Sport

Nu säljs ett stycke svensk bilhistoria. Den allra sista röda Volvo PV544 Sport som rullade av tillverkningsbandet 1965 kan bli din. Bilen är en 30:e sist tillverkade innan Volvo lade ner legendariska PV-modellen för gott. 

Volvo PV är en bil som har präglat den svenska bilhistorien och som fick Volvo att gå från en liten lokal tillverkare till en global exportsuccé. Modellen kom att leva i 21 år från presentationen 1944. Den 20 oktober 1965 tillverkades den allra sista Volvo PV544-bilen i Volvos Lundbyfabrik. Det var en svart PV544 Sport som kördes raka vägen till Volvomuseet. 26 av de sista tillverkade bilarna vanns samma dag av Volvoanställda i ett lotteri. 

Den allra sista PV:n hade chassinummer 440 000, nu säljs en bil som kan ha varit tillverkad samma dag: Chassinummer 439 770. Det handlar om en klassisk Volvo PV544 G Sport B18 i mycket fint skick. Dessutom är bilen den allra sista körsbärsröda PV:n Volvo tillverkade, enligt Bilwebauctions som säljer bilen. 
– En Körsbärsröd Volvo PV Sport med tidstypiska attribut i mycket fint skick, har alltid varit och är en kioskvältare, uppger auktionshuset. 

PV:n har en B18-motor på för tiden kraftiga 95 hästkrafter, det här exemplaret har dessutom en sportkam och har ännu fler hästkrafter. Sportiga tillbehör om Marchal extraljus, sportinstrment, 5.5-tums JP-fälgar, Amerikabågar, kartläsarlampa och “kaffepanna” samt runda instrument och växelspaksknopp i trä matchar är perfekta tillbehör för bilen. 

Den aktuella bilen behöver endast små förbättringsåtgärder innan den är redo för sommarens äventyr. PV Sport är en av Sveriges mest åtråvärda veteranbilar och Bilwebauctions bedömer att priset landar på mellan 350 000 och 420 000 kronor. 
– En verklig raritet och klassisk PV Sport i mycket fint skick med vissa detaljer att åtgärda för ny ägare, är omdömet.