Teslas vinst per såld bil är 163 000 kronor: ”Vi har gasen i botten”

Teslas aktie rasade i efterhandeln trots att företaget slog rekord med en vinst på 56 miljarder kronor i sin Q3-rapport. Analytiker oroar sig för att intäkterna inte riktigt nådde målet. 
– Vi har gasen i botten. Vi minskar inte vår produktion på något vare sig i lågkonjunktur eller högkonjunktur, säger Elon Musk. 

Tesla kom med sin rapport för tredje kvartalet i natt, vilket är en mätare på hur bilbranschen går just nu. Bolaget slog vinstrekord med 1,05 dollar per aktie, jämfört med analytikernas förhoppning på 99 cent. Totalt var vinsten fem miljarder dollar på ett kvartal, motsvarande 56 miljarder kronor (Ebitda före skatt). Det innebär att Tesla gör en vinst på 163 000 kronor på varje såld bil. 

Omsättningen på 21,45 miljarder dollar var dock aningen lägre än förväntningarna på 21,96 miljarder. Det räckte för att göra marknaden besviken och Tesla föll med sex procent i efterhandeln. Totalt har företaget tappat 45 procent av sitt börsvärde i år. 

Grundaren Elon Musk tycks dock inte vara särskilt orolig. Varken över den minskade försäljningen, eller det faktum att han snart kan behöva hosta upp 500 miljarder kronor för att köpa Twitter.
– För att vara ärlig. Vi har gasen i botten oavsett om det är regn eller solsken, säger Elon Musk under ett investerarsamtal. 

Han ser ännu ingen lågkonjunktur i Europa eller Kina, men är kritisk till FED som höjer räntan kraftigt i USA. 
– Feds beslut är vettiga om du tittar i backspegeln, inte om du tittar ut genom vindrutan. Allmänheten i stort inser att världen går mot elfordon, och det är dumt att köpa en ny bensinbil vid det här laget eftersom restvärdet på den bensinbilen kommer att vara väldigt lågt. Så vi ligger väldigt bra till, säger Elon Musk. 

Den juridiska striden med Twitter är inte avblåst för Elon Musk, men hans sätt att prata tyder på att han ställt in sig på att köpa bolaget för 500 miljarder kronor. 
– Den långsiktiga potentialen för Twitter är en storleksordning större än dess nuvarande värde.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester