Akut brist på bränsle i Frankrike – svenska bilister varnas

Frankrike har drabbats av akut bensin- och dieselbrist efter strejker i raffinaderier. Bortfallet kan vara hela hela 60 procent av de normala volymerna. 
– Många bensinstationer är stängda just nu eller att köerna till de som har öppet är väldigt långa, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Strejkerna gör att svenska resenärer riskerar att tillfälligt fastna i Frankrike. Bränslebristen har skapat stor frustration bland fransmän som behöver bilen i sin vardag. 

För att klara den pågående skörden av sockerbetor har regeringen beordrat nyttjande av bränslereserven för att få ut diesel till landets bönder. President Emmanuel Macron har uppmanat parterna att starta förhandlingar för att lösa strejken, uppger Le Monde.

Många svenskar bilar till Frankrike, eller kör igenom landet på väg till Spanien eller Portugal. Ofta med husbil, enligt M Sverige. Bränslebristen gör resan till ett lotteri. Det är oklart hur länge kaoset fortsätter eller när situationen kan bli normal igen.

– För den som ska resa gäller att ha ett schema som tillåter längre restider och att tanka oftare och innan bränslemätaren är nere på reserven. Det är också tillåtet att importera 10 liter bensin eller diesel i reservdunk till Frankrike, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på Riksförbundet M Sverige.