Sparar 5000 kr på bensin – bygger om bilen med prylar från byggvaruhus

Din bil drar alldeles för mycket bränsle – helt i onödan. Genom en enkel ombyggnad med material från ett byggvaruhus kan du sänka förbrukningen med 14 procent. Hemligheten: Att använda flygplansteknik. 

Det senaste året har bensin och diesel varit rekorddyra, även om de som tankar bensin fått en tillfällig respit senaste månaden. I valet har bränslet och reduktionsplikten varit bland de hetaste frågorna. 

Men kanske kör du runt och förbrukar massor av bensin och diesel halt i onödan. När du kör på motorvägen går under 60 procent av bränslet åt för att trycka bort luften runt omkring bilen. Luftmotståndet på våra bilar är fortfarande mycket högt jämfört med flyget. 

Youtubekanalen Think Flight bestämde sig för att demonstrera hur teknik från flyget kan sänka förbrukningen hos en vanlig personbil. Och de ville visa det utan att spendera massor av pengar. 

De begav sig till närmaste byggvaruhus och köpte kartonger, tejp, silvertejp, skum och massor av lim. Think Flight bygger ett helt nytt bakparti till bilen som smalnar av istället för att sluta tvärt som det går på dagens personbilar. Dessutom sätts platta skivor på fälgarna. 

Och resultatet är häpnadsväckande. På motorvägen sjunker förbrukningen med 14 procent.  För den som kör 2000 mil om åren kan besparingen bli 4000-5000 kronor med årets snittpris på bensin. 

Enligt Think Flight skulle resultatet kunna bli ännu bättre med en frontsplitter, sidokjolar och en bättre design som gör att mindre luft strömmar under bilen.