Galna vinsten på att köra Koenigsegg: 14 913 kr per mil

Hur är andrahandsvärdet på en bättre begagnad Koenigsegg? Jo, tack bra. Ägaren har tjänat 14 913 kronor per mil på att köra sin Koenigsegg 1207 mil. 

Koenigseggs bilar har visat sig vara väl så bra investeringar som Ferraris omsusade specialmodeller. Det handlar om värdeökning istället för värdeminskning. Kanske lite orättvist mot oss som susar runt i en vanlig bil och betalar 60 kronor milen.

När Koenigsegg Agera RS var ny 2018 kostade bilen omkring 25 miljoner kronor. Vansinnigt mycket pengar, men köparna fick också världens snabbaste bil som satt nytt världsrekord med 447 km/h. 

Endast 25 bilar byggdes av Agera RS, och de flesta ägare håller hårt i sina bilar. Men då och då händer det att en Agera RS dyker upp på andrahandsmarknaden. 

Nu säljs ett exemplar i specialversionen Agera RSN som gått 1207 mil, en ovanligt lång körsträcka för en Koenigsegg. Men milen verkar inte ha påverkat andrahandsvärdet i nämnvärd utsträckning. 

Bilen som kostade omkring 25 miljoner när den var ny bjuds nu ut för 43 miljoner kronor via Koenigsegghandlaren Supervettura. Det innebär att ägaren kan ha tjänat 4,5 miljoner kronor per år på att äga bilen, eller 14 913 kronor per mil.