Teslas mänskliga robot kan komma nästa år – och Cybertruck utan dörrhandtag

Nyheterna duggade tätt när Elon Musk invigde Teslas nya fabrik i Austin, Texas. 
Musk säger att den mänskliga roboten Tesla Bot kan börja tillverkas redan nästa år. Då lanseras dessutom Tesla Cybertruck – helt utan dörrhandtag. 

På torsdagskvällen invigde Elon Musk Teslas nya fabrik i Austin, Texas där miljardären också har sin bostad. Festen kallades Cyber Rodeo, och det kom ett fyrverkeri av nyheter från världens rikaste man. Till att börja med sa Musk att Tesla kan starta produktionen av en robot med mänskliga drag redan nästa år. Roboten blir väldigt lik en människa och kan göra allt som du inte vill göra. 
– Vi har en chans att vara i produktion för version ett av Optimus förhoppningsvis nästa år, säger Elon Musk från scenen iklädd cowboyhatt och solglasögon.

Elon Musk under eventet.
Tesla Bot ska klara 80 kilo i marklyft.


Det låter kanske väl optimistiskt med tanke på att Tesla ännu inte visat en fungerande prototyp av roboten. Men möjligheterna är oändliga, enligt Elon Musk. 
– Den kommer att förvandla världen och bli större än Teslas bilar. Det är kanske svårt att föreställa sig det, säger Musk, som lovar att en inte blir något hot mot mänskligheten som AI har kritiserats för. 
– När du ser Optimus utvecklas kommer alla att se till att det är säkert. Inga Terminator-grejer eller sånt.

Elon Musk har tidigare lovat att människor ska kunna fly ifrån roboten och kunna övermanna den. Roboten ska använda samma processorer som Teslas självkörande bilar och ha en skärm i huvudhöjd.  

Under invigningen visade Tesla också upp den produktionsfärdiga versionen av Cybertruck. Bilen har försenats i över ett år, men nästa år ska den börja bygas i Austin i Texas där den nya fabriken ligger.
– Vi kan inte vänta med att bygga det här här. Ursäkta förseningen. Men du kommer att ha den nästa år, och det kommer verkligen att bli fantastiskt, säger Elon Musk. 

Den produktionsklara versionen liknar i allt väsentligt prototypen, men den får backspeglar – och dörrar som öppnas utan handtag. Bilen känner av när du närmar dig en dörr och öppnar dörren åt dig utan att du behöver göra något mer än att ha mobilen i fickan.