Vansinniga toppfartstestet: 325 km/h i en Golf R på becksvart autobahn

Nya Golf R är av de snabbaste familjebilar du kan köpa idag. Med en lätt bearbetning från HGP klarar bilen vansinniga 325 km/h på ett becksvart autobahn. Effekten från de tvålitersfyran är hisnande 520 hästkrafter.

Volkswagen Golf R är redan i originalutförande en av de snabbaste familjebilar som går att komma över för rimliga pengar. Jag har kört bilen både på racerbanan Bilsterberg i Tyskland och på sjöis i Arvidsjaur och kan intyga att bilen går som ett skållat troll, även i otrimmat skick. 

Med en lättare bearbetning från trimmaren HGP kan Golf R utmana superbilar. HGP byter turbo, ändrar styrsystemet, använder ett K&N Luftfilter, Wagner intercooler och ett annat avgassystem. Med de relativt enkla åtgärderna lämnar den fyrcylindriga TSI-motorn 520 hästkrafter och 630 Newtonmeter. 

Ett toppfartstest på autobahn visar att det är tillräckligt för att Golfen ska kunna nå 325 km/h. Att testet görs på en becksvart motorväg är förstås inget annat än oansvarig, även om farten var fri på sträckan. Mellan 100 km/h och 200 km/h behöver Golfen endast 7,53 sekunder. 

Utöver avgassystemet och klistermärket är det inte mycket som avslöjar att Golfen klår många superbilar efter timingen, så bilen är något av en sleeper.