John sparkas av Tesla – visade krock vid självkörning på Youtube

Teslaanställde John Bernal lade upp en video på Youtube som visar hur hans Tesla kraschar när den körs av självkörningssystemet Full Self Driving. Nu får han sparken av Tesla.

John Bernal har drivit Youtubekanalen Al Addict, där han testat Teslas system för full självkörningsförmåga, FSD. Trots att Tesla är hans arbetsgivare har John Bernal inte sparat på kritiken. Till slut verkar frispråkigheten ha blivit för mycket för Tesla – och nu har Bernal fått sparken. Förutom att avsluta hans anställning har Tesla även tagit bort tillgången till FSD i hans Model 3, uppger CNBC

I Sverige kallas systemet Full självkörningsförmåga och kostar 77 700 kronor trots att det ännu inte är aktivt. I USA är priset 12 000 dollar, och det har släppts till många kunder i en betaversion. Det kan bland annat självklar på stadsgator. Endast säkra Teslaägare med en hög förarpoäng får betalsystemet, och kör du illa kan du mista det. 

John Bernal har postat ett flertal filmer på Youtube där systemets fördelar och nackdelar belyses. Bland annat en mycket uppmärksammad film där John Bernals bil kör in i en stolpe när den kör själv. Han uppger för CNBC att han som Teslaanställd var förvånad över vad han såg som Teslas “potentiellt livräddande teknologi” och därför startade Youtubekanalen AI Addict.

I februari fick han sparken av Tesla, utan att få skälen till avskedet preciserade. Men beslutet kom ganska snabbt efter att han publicerat en film där hans bil kolliderar med en stolpe i relativt låg fart när den körs med FSD. 

Enligt CNBC hade cheferna muntligen sagt till honom att han “bröt mot Teslas policy” och att hans YouTube-kanal var en “intressekonflikt”. Bernal svarade att han alltid var transparent om sin YouTube-kanal, både med sina chefer på Tesla och med allmänheten. 

John Bernal kan nu testa FSD på Youtube på heltid, istället för att köra sin egen bil får han låna Teslor av vänner. 
– Jag bryr mig fortfarande om Tesla, fordonssäkerhet och att hitta och fixa buggar, säger han till CNBC. Teslas vd Elon Musk har nyligen beskrivit sig som ”yttrandefrihetsabsolutist”.