Verkstaden krävde husbilsägare på 10 000 kronor för ett enkelt fel. Istället lagade han det gratis.
– Jag pratade med flera olika husbilsfirmor som sa att man var tvungen att byta hela konsolen, säger Torsten Långberg i Svedala.
Han har jobbat ett helt liv som lastbilschaufför. När pensionen knackade på dörren saknade Torsten vägarna. Därför köpte han sig en husbil och såg fram emot att fortsätta upptäcka mer eller mindre fjärran platser.
– Det är en Fiat Adria från 2010. Jag hade tänkt att vi skulle ha mycket roligt med bilen. Sedan gick det inte så lång tid innan jag märkte att det något krångel med farthållaren, spaken fungerade inte som den skulle.
Torsten blev givetvis bekymrad. Han ville att farthållaren skulle fungera. Därför började han höra sig för med olika husbilsfirmor. Överallt fick han samma nedslående besked.
– Det skulle ha 7800 kronor för en ny spakkonsol och dessutom betalt för arbetet. Förutom detta hade jag den på felsökning och det kostade 1800 kronor. Allt som allt skulle det kosta över 10 000 kronor för ett sådant litet skitfel, säger Torsten.

Han vet en hel del om motorer och fordon. Dessutom är Torsten Långberg från Svedala en enveten gubbe som inte ger upp i första taget.
– Då tog jag kontakt med skrothandlaren i Sjöbo. Han sa att det inte fanns några begagnade. Däremot visade han mig på datorn hur konsolen var sammansatt, säger Torsten.
Han åkte hem med ett litet hopp om att de skulle kunna ordna detta på egen hand. I huset finns även Torsten son som är flink med fingrarna.
– Han skruvade loss plasthöljet och spakmodulen. Han delade alla grejerna och rengjorde dem noggrant. Då upptäckte han att sladden som går över kretskortet hade hoppat av och det inte blev någon kontakt, säger Torsten.
När allt var klart monterade han och sonen tillbaka farthållaren. Sedan var det dags att testa.
– Sedan var allt rätt monterat och infettat. Vi testade farthållaren och den fungerade utmärkt. Det är över ett år sedan och den är lika perfekt i dag, säger Torsten.
Han vann en seger för alla husbilsägare som varit i samma situation. Istället för att slänga tusentals kronor i sjön löste man det gratis inom familjen.
– Allt som allt kostade det här oss inte en krona. Det tog bara en halvtimme för sonen att ordna detta, ett jobb som skulle gå på över 10 000 kronor på en firma, säger Torsten.
Han berättar gärna om hur det gick till. Många andra blir engagerade, igenkänningsfaktorn är stor bland husbilsfolket.
– Jag har delat med mig av den här berättelsen för andra husbilsägare som varit med om samma sak. Man har haft småfel som ska kosta stora pengar att laga. Vi tror att firmorna struntar i att göra det billigt för oss, säger Torsten.
Vi talar med ett par stora husbilsfirmor. Frågan verkar känslig. Däremot vågar en mekaniker berätta om vi lovar att denne får vara anonym.
– Man förstår att folk tycker på det här viset och på vissa sätt stämmer det. Men många verkstäder och återförsäljare är bakbundna. Man har ett avtal med agenten att reparera på ett visst sätt med särskilda reservdelar, därför blir det dyrt, säger mekanikern.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.