Norska Trollstigen har blivit utnämnd som en “vägsträcka du måste köra innan du dör”. Nu, efter att ha varit stängd i ett helt år, har vägen öppnat igen. Och det har lett till kilometerlånga köer.
Den berömda vägen Trollstigen är känd för sina skarpa kurvor. Dessa kurvor kallas hårnålskurvor – de är formade som ett tajt U och svänger nästan 180 grader. Man hittar dem ofta i branta bergsområden. Trollstigen har hela elva sådana kurvor, vilket är en av anledningarna till att vägen är så känd. Nu har vägen öppnat igen – men den skapar stora problem i trafiken.
Trafiken rör sig mycket långsamt, och både bilar och husbilar med svenska och norska turister står stilla i flera kilometer långa köer efter den efterlängtade öppningen. Faktum är att stora köer hade börjat bildas – redan innan vägen officiellt öppnade, enligt en rapport från den norska tidningen Sunnmørsposten.

Trollstigen har varit stängd sedan förra sommaren efter flera allvarliga stenras. Under en tio-dagarsperiod inträffade sex stenras, varav ett träffade en bil. Nu har de jobbat i månader med att göra vägen säkrare, och vägen bedöms vara tillräckligt trygg för att öppnas – en nyhet som både turister och bilentusiaster har längtat efter.
Trots att vägen nu är öppen finns det fortfarande risker, och för att hålla koll på läget kommer vägen inspekteras varje dag. Men det hindrar inte turister att besöka den slingriga vägen. Det vackra landskapet lockar varje år besökare från hela världen, och de långa köerna visar tydligt hur efterlängtad vägen är. Tidningen Boosted har till och med utnämnt Trollstigen till en av de “vägsträckor du måste köra innan du dör”.
Nu måste trafikanter däremot anpassa sig till den nya verkligheten – en öppen väg med risker och mycket trafik. De kommande veckorna blir avgörande för att se om de nya lösningarna fungerar i praktiken. Men oavsett vad: för bilälskare är Trollstigen en riktig upplevelse. Vägen är vacker, utmanande – och ställer krav på både fordon och förare.
LÄS MER:

Anton Nordgren är en motorintresserad journalist med examen från Umeå Universitet. Han har tidigare arbetat som skribent inom mat och dryck samt som sportjournalist.