De bryter mot regler och beter sig som om vägen är deras egen. Trafikläraren Amer Adem ser gång på gång samma mönster – och det är inte nybörjarna utan de erfarna förarna som är den största trafikfaran.
Nu vill han se en ny utbildning för de som redan har körkort.
Amer Adem är trafiklärare på Autoklar Trafikskola i Vällingby och har många års erfarenhet. I en debattartikel publicerad i Aftonbladet går Amer Adem hårt åt synen på erfarna förare i trafiken. Han skriver att ”det är ofta de mest erfarna – de som haft körkort i decennier – som kör med störst brist på hänsyn, trafikmoral och säkerhetstänkande.”
När vi når honom så utvecklar han gärna vad han menar. Han berättar att han ser ett mönster. De som haft körkort i flera decennier börjar ofta köra mer riskfyllt. Farliga omkörningar, köra nära cyklister på för nära håll, stressa andra förare och köra över hastighetsgränser är bara några av de säkerhetsrisker som Amer ser hos äldre och erfarna förare.

Inte för att de inte kan reglerna. Utan för att de slutat bry sig.
– Det handlar om medvetna felhandlingar, säger Amer. De vet vad reglerna säger, men väljer att bortse från dem. Det är ofta de som har mest makt i trafiken som också är de som skapar problem.
Idag är det tufft för nya förare. Under de två första åren kan ett allvarligt misstag leda till att körkortet dras in och man måste göra om både teori och uppkörning. Men för äldre förare är systemet mer förlåtande.
Samma misstag kan ge en varning eller en kortare spärrtid, sedan är man tillbaka bakom ratten igen.
– Det är en farlig missuppfattning att erfarenhet automatiskt betyder bättre omdöme. Vana kan också skapa slentrian och en känsla av att man är “säkerheten själv”, säger Amer.
Amer Adem säger att han vill nå ut till allmänheten med sina observationer som trafiklärare – erfarenheter som också stöds av både forskning och statistik. Målet är inte bara att väcka eftertanke, utan att belysa ett konkret problem och lyfta fram lösningar som redan visat sig fungera i andra länder.
Han pekar på att Sverige länge varit ett föregångsland inom trafiksäkerhet, bland annat genom Nollvisionen som inspirerat många andra länder. Men för att verkligen nå målet om noll döda i trafiken krävs mer än tekniska framsteg och säkrare vägar. Enligt Adem måste vi också ta tag i den mänskliga faktorn. Åtminstone tills självkörande system är fullt utvecklade och tillförlitliga
Han föreslår bland annat regelbunden trafikutbildning för alla förare, exempelvis vart tionde år, och informationskampanjer riktade särskilt till erfarna bilister. Länder som Australien, Japan och Tyskland har redan infört sådana system med goda resultat.
– Så jag ser inte varför Sverige inte kan göra samma sak och ta efter. Det finns bra exempel som har funkat utomlands.
När vi frågar honom om de vanligaste misstagen erfarna förare gör svarar han:
– De håller inte avstånd, de blinkar inte eller kommunicerar dåligt, de stressar andra förare och kör ofta för fort. De respekterar inte trafikreglerna fullt ut. Det här är medvetna val, inte misstag. De gör misstag som inte bara påverkar dem utan andra förare också eftersom de inte kommunicerar i trafiken.
Han betonar att det är just denna attityd som är farlig, eftersom den påverkar andra trafikanter och kan leda till allvarliga olyckor.
– Vi trafiklärare har begränsade möjligheter att påverka de här förarna. De träffar oss bara om de ska ta handledarkurs för nya förare. Det är istället myndigheter och samhället som behöver nå ut till dem, genom kampanjer i sociala medier, på arbetsplatser, via radio och TV.
Amer avslutar med en tydlig uppmaning:
– Körkortet är inte en evig rättighet. Det är ett förtroende som ska förtjänas varje dag. Det är dags att vi ställer högre krav på alla förare, inte bara nybörjarna.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.