Dödsdomen mot museet: ”Vi har knäckt våra knän”

Han friades från alla misstankar i Think Pink-härvan men glädjen blev kortvarig. Kommunen har slagit till mot entreprenören Leif-Ivan Karlssons bilmuseum. Någon räddning finns inte.
– Nu river de allt. Det är fruktansvärt, säger entreprenören.

Det har varit en hektisk juni månad för entreprenören Leif-Ivan Karlsson. Nyligen friades han i den uppmärksammade Think Pink-härvan.
– Det har varit tre helvetes år för mig. Men jag visste ju att jag var oskyldig. Det fanns inte ett rättssystem i världen som kunde döma mig till fängelse, säger Leif-Ivan Karlsson till Carup.

Han beskriver rättsprocessen som både långdragen och psykiskt påfrestande. Men betonar att han aldrig tvivlade på utgången.
– Jag var inte ens orolig. Av 148 vittnesmål nämndes inte mitt namn en enda gång. Jag hade inte besökt ett enda av de ställena förutom ett i Botkyrka en gång, ändå var jag misstänkt. Men jag visste att det inte skulle hålla i rätten.

Bilmuseet World of Classics. På senare år har Leif-Ivans barn drivit det. Foto: World of Classics

Men trots den friande domaren har juni även inneburit förkrossande besked för entreprenören. Två veckor före frikännandet slog kommunen till mot det som varit hans livsverk: det amerikanska bilmuseet World of Classics i Tumba. Beslutet som togs av byggnadsnämnden i Botkyrka innebär att museet enligt detaljplanen inte får finnas i den aktuella byggnaden. Trots att verksamheten pågått i elva år utan invändningar.

Om museet öppnas för allmänheten igen hotar kommunen med ett vite på 250 000 kronor.
– Vi får ha bilfirma där, vi får visa och sälja bilar. Men vi får inte kalla det för museum. Det är så konstigt. Samma byggnad, samma bilar, men ett ord förändrar allt, säger Leif-Ivan.

För honom är tidpunkten ingen slump. Han tror att beslutet hänger ihop med rättsprocessen och att det finns personer i kommunen som velat markera mot honom.
– Det är bara en hämnd. Den här sopdrottningen har kostat Botkyrka kommun mycket pengar, det har ju kostat med alla sopor de lämnat överallt. Men jag har inte med det att göra. Jag frikändes i den här sophärvan men får rå för det ändå. Det här är rent och skärt felaktigt mygel från kommunen. Det är så fruktansvärt.

Karlsson fortsätter och berättar om att beslutet kom som en blixt från klar himmel.
– Jag tror det är en personlig vendetta. Det är en handläggare i byggnadsnämnden som drivit det här. De stängde museet två dagar efter att jag blev fri från den interimistiska kvarstaden (en process där en persons tillgångar tillfälligt är frysta, reds. anmärkning). Det är för uppenbart. Kommunen har varit med oss i elva år, satt upp vägskyltar och marknadsfört museet. Och sen vänder allt på en dag? Det är ingen tillfällighet.

Leif-Ivan menar att beslutet borde göra att även andra museum i Botkyrka kommun borde få stänga igen.
– Det gamla gjuteriet i Tullinge, i industriområdet. Där har de ju polismuseumet, det är också industriområde. Så de har ju museum överallt men vi får inte ha det plötsligt.

Går det att överklaga?
– Det går absolut inte att överklaga. De säger att det enda ni kan göra, det är detaljplanen. Och det tar minst två-tre år så de har krossat oss.

Botkyrka kommun har kommenterat ärendet när tidningen Mitt i pratat med dem.
– Bygglovet som beviljades för fastigheten stämmer inte överens med användningen av den. Det används som museum, men vi har också påträffat olovlig byggnation och fasadändringar, säger Jelinka Hall, bygg- och miljöchef på kommunen.

På frågan om detaljplanen kan ändras svarar hon:
– Man kan ansöka om planbesked för att få sin fråga prövad och så handlägger kommunen den.

Men Leif-Ivan är kritisk till att kommunen inte gett någon chans att rätta till brister eller ansöka om dispens. Han avfärdar också påståendet i Mitt i att det skulle ha förekommit någon dialog mellan hans ombud och kommunen.
– De bara slog till. Ingen förvarning, ingen diskussion. De ljuger och säger att de förhandlar med oss, men det har aldrig skett några samtal.

Nu ska allt säljas. Även neonskyltarna.

All verksamhet kopplad till museet upphör nu. Samlingen, som tagit tretton år att bygga upp och består av tusentals objekt och USA-bilar i toppskick, ska säljas. Merparten kommer att gå till utlandet. Någon flytt till annan kommun blir det inte.
– Vi har bott 26 år i Botkyrka men nu lämnar vi allt. Vi kommer inte bygga upp något nytt. Det tar en livstid att bygga upp men jag har hållit på med det här sedan jag var tretton år så det gick fortare. Det gör man inte om.

Förlusten är inte bara personlig. Han menar att även kommunen förlorar stort.
– Det här var Botkyrkas stolthet. Vi vann pris som ett av Stockholms mest attraktiva turistmål för några år sedan. Folk kom hit från hela världen, åt på lokala grillkiosker, tankade, spenderade pengar i området. Allt det är borta nu. Men när det handlar om en personlig hämnd, då ser man inte det positiva. Det är en jätteskandal. 

I juni friades Leif-Ivan Karlsson från Think-Pink härvan. Men under samma månad miste han sitt livs projekt. Nu är World of Classics med sin stora samling klassikerbilar från USA bortom räddning.
– Vi har knäckt våra knän för att bygga upp det här. Jag och min fru. Och nu river de allt. Det är fruktansvärt.
LÄS MER:

Dela med dig av Carup

Senaste nytt