Glöm inte miljözonerna och spara alla kvitton i tre år. Det är några av tipsen som reserådgivaren Katja Runestam Prinzell på M Sverige ger för att din bilsemester inte ska bli förstörd.
– Det kan bli böter, och i värsta fall kan bilen bogseras bort, säger reserådgivaren.
En bilsemester genom Europa lockar med frihet, vackra vägar och möjligheten att upptäcka platser i egen takt. Men det finns också en rad fällor som kan förvandla resan till en dyr affär och ibland en riktig mardröm. De största misstagen handlar om något så enkelt som att inte ha koll på miljözoner.
– Jag skulle säga att i princip alla städer, i de mest turisttrafikerade länderna, har någon form av miljözon, säger Runestam Prinzell, till TV4.
Många länder har infört krav på särskilda miljödekaler eller förhandsregistreringar för att få köra in i vissa städer. Och det är inte samma regler överallt och ibland inte ens inom samma land. I Tyskland måste bilen ha minst Euro 4-klassning och en miljödekal som sätts i vindrutan. I Belgien krävs det att bilen är registrerad i förväg i varje enskild stad, och det räcker inte att ha gjort det i en. Frankrike använder miljödekaler som beställs online och skickas med post – även elbilar måste ha dem.

I Italien är systemet helt annorlunda. Där får man inte köra in i miljözonerna alls, om man inte bokat hotell i förväg. I så fall måste hotellet registrera bilens registreringsnummer till lokala myndigheter.
– Spara kvittot från hotellet. Italienska myndigheter är kända för att vara långsamma och det förekommer misstag i registreringar. Har du ett kvitto kan du bevisa att du gjort rätt, säger Runestam Printzell.
Det låter krångligt och det är det ibland också. Men det är nödvändigt om man vill undvika dyra böter, eller värre, att bilen forslas bort. Utöver miljözonerna finns det fler saker att tänka på. I vissa länder gäller särskilda regler för dieselbilar. I andra måste bilen uppfylla olika utsläppskrav beroende på vilken stad man kör in i. Och nästan överallt förväntas du själv ta reda på vad som gäller. Annars väntar kameror, automatböter och problem långt efter att semestern är slut.
För att göra det lättare har M Sverige och andra organisationer samlat information på sina webbplatser. Det finns också officiella sidor för respektive land där man kan läsa om vad som gäller och i många fall även beställa dekaler eller registrera bilen.
Och det där med kvitton gäller inte bara i Italien. Om du betalar vägtullar eller miljöavgifter online eller vid gränsen – spara beviset. Misstag kan uppstå långt efter att resan är över, och ibland tar det flera år innan en felaktig räkning dimper ner i brevlådan.
Så funkar miljözonerna – land för land
Danmark: Främst dieselbilar påverkas. I Köpenhamn krävs minst Euro 5 eller Euro 6. Kontroller sker via kameror.
Tyskland: Miljözoner finns i många städer. Minst Euro 4 krävs och du måste ha en miljödekal på vindrutan. Dekalen kan beställas i Sverige eller från tyska sajter.
Nederländerna: Miljözoner i bland annat Amsterdam. Varje stad har egna regler och böter delas ut automatiskt om bilen inte uppfyller kraven.
Belgien: Tre städer – Bryssel, Antwerpen och Gent – har egna system. Du måste registrera bilen online i förväg för varje stad. Registreringsbevis krävs.
Frankrike: Använder miljödekaler (Crit’Air). Beställs online i god tid. Elbilar måste också ha dekal. Det är förarens ansvar att kontrollera om bilen får köras in.
Italien: Här räcker det inte med en dekal – de används inte alls. Vill du köra in i en stad med miljözon krävs att du bokat hotell inne i zonen. Hotellet rapporterar ditt registreringsnummer. Gäller bara för just den staden – inte andra.
Källa: TV4.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.