Experten om krockfiaskot: ”Man ska akta sig”

Dacia sågas i Euro NCAP:s säkerhetstest. Själva hävdar de att en del krav är onödiga. Men en av Sveriges ledande krocksäkerhetsexperter varnar för underkända lågprisbilar.
– Jag tycker att man ska akta sig för dem, säger Anders Kullgren, expert på Folksam.

Dacia har haft väldigt svårt att klara Euro NCAP:s säkerhetstester. Tidigare har Duster fått en svag trea. Och nu är det dags för deras nya Bigster att kölhalas av de europeiska experterna
– Dacia jagar inte stjärnor hos Euro NCAP om det kräver utrustning som kunderna inte vill betala för, säger deras svenska presschef Karin Lyrborn.

En trea på Euro NCAP är ett dåligt betyg för en bil. Dacia försöker slå ifrån sig och menar på att Euro NCAP premierar dyra bilar med en massa säkerhetsutrustning. Enligt dem går det ändå att bygga säkra bilar. Experten är däremot inte lika säker. 
– Om det är en SUV eller minibuss som får tre stjärnor är det inte lika farligt. Men tre stjärnor hos Euro NCAP betyder alltid något och det bästa är nog att hålla sig borta, säger Anders Kullgren.

Enligt Euro Ncap finns det brister i krockskyddet hos nya billiga SUV:en Dacia Bigster. Vuxenskyddet är det tredje svagaste bland nästan 70 testade bilar under 2024 och 2025.

Dacia Bigster är en större bil. Ändå tycker Anders Kullgren att man inte ska blunda för det dåliga betyget. Värre blir det med mindre bilar som får tre stjärnor.
– Är det en liten eller mellanstor bil som får tre stjärnor så ska man akta sig för det tycker jag. Det säkraste är om man väljer en bil som fått fyra eller allra helst fem stjärnor, säger Anders Kullgren. 

Hos Dacia är man kritisk mot Euro NCAP:s undersökningar. Enligt dem premieras bilar i de högre prisklasserna. Att köpa en bil från konkurrerande märken som fått fem stjärnor kostar cirka 100 000 kronor mer. Medan bilmodeller som vänder sig till en bredare kundgrupp får lägre betyg eftersom de saknar finesser som inte är helt nödvändiga. 
– Dacia fokuserar på att leverera säkra bilar till ett konkurrenskraftigt pris. Utan att lägga till en massa funktioner som kunderna ändå inte efterfrågar, säger Karin Lyrborn. 

Men de facto hade bilen enligt Euro Ncap svagheter i skyddet av vuxna åkande som riskerar skador i bröstpartiet, eller huvuden som kan slå ihop vid en sidokrock. Säkerhetstänkandet skiljer sig mycket åt mellan olika länder. 
– I Sverige är vi bättre på att tänka säkerhet när vi köper bil. Det här skiljer sig mellan olika länder och sedan har kvinnor visat sig ha ett större säkerhetstänkande. Sedan tror jag att priset spelar en väldigt stor roll, säger Anders Kullgren. 

Dacia hänvisar till att deras bilar trots dåliga betyg ändå överträffar kraven som politikerna har satt upp. 
– Dacia uppfyller och överträffar EU:s säkerhetskrav. Vi prioriterar skydd för förare och passagerare och erbjuder moderna och relevanta förarstödsystem. På det sättet bidrar vi till en säkrare trafik med prisvärda bilar, säger Karin Lyrborn. 

Just nu pågår en presskörning med den nya Dacia Bigster i Portugal. Dit är flertalet svenska och utländska journalister bjudna. 
LÄS MER:

Senaste nytt