11 år efter Saabs konkurs: Saab-handlaren som vägrar ge upp

Elva år har gått efter Saabs konkurs nu i december. Flera Saabhandlare vägrar ge runt om i världen upp och fortsätter som om ingenting har hänt. I Kiel i Tyskland finns Autohaus Lafrentz som säljer Saabar i skinande nyskick. 

För en tid sedan berättade Carup om Saabhandlaren i Taiwan som driver sex bilhallar med Saabar på den asiatiska ön. Artikeln fick mycket gillande från läsekretsen och många beundrade SAC som i år öppnat en skinande ny Saabhall. 

Nu visar det sig att det finns en blomstrande Saab-återförsäljare på betydligt närmare håll som trots Saabs konkurs. Den 19 december 2011 kastade Saab in i handduken och lyckades aldrig komma igång trots tappra försök från den nya ägaren Nevs. I dagarna avslutades konkursen för gott.

I tyska Kiel, en kort färjeresa från Göteborg, finns Saabkiel, Autohaus Lafrentz, som sedan 35 år driver en blomstrande Saabåterförsäljare och Saabverkstad. 
– I mer än 34 år har varumärket Saab levts igenom i vår familj och i företaget. Vårt team har erfarenhet av alla fordon som kommer från Trollhättan, uppger Lafrentz på sin hemsida. 

Tidigare sålde företaget ett stort antal Saab 9-4 efter konkursen. Saabs SUV byggdes bara i 814 exemplar och en hel flotta köptes upp av Autohaus Lafrentz och såldes till Saabentusiaster. Just nu finns faktiskt ett par 9-4-bilar till salu Annars är det främst andra modeller som tycks vara i nyskick som säljs i Saabhallen. Nya 9-5-modellen är en specialitet. Idag finns en fyrhjulsdriven Hirsch-modell på menyn. Trots att bilen är 12 år gammal känns den modern och ser ut att vara som ny.

– Vi har bestämt oss för att fokusera mycket starkt på detta fordon för att alltid kunna ge dig råd och hjälp med frågor om andra generationen 9-5. Våra två mästare är absolut inne på ämnet 9-5 II. Men för oss var det inte bara viktigt att hålla dessa fantastiska bilar på vägen utan problem. Vi gick ett steg längre och tittade på möjligheterna att skräddarsy fordonen, eftersom detta är en mycket populär punkt på 9-5, uppger firman. 

Tack Sebastian för tipset!