1000-tals bilar skadade av cement – bränner fast i lacken

1000-tals svenska bilar tros ha skadats svårt av läckande cement vid ett vägarbete. Betongen ser ut som smuts men går inte att tvätta bort från lacken. Att återställa bilen kan kosta 150 000 kronor. 

Ett betongutsläpp på en av Sveriges mest trafikerade vägar kan ha skadat lacken på  1000-tals bilar. Lördag 21 januari efter klockan 16.30 läckte rinnande cement ut på väg 222 i höjd med Nacka Forum i riktning mot Värmdö. Vägen trafikeras varje dag av 10 000-tals fordon. Betongen läckte ut från Skanskas bygge av tunnelbanan i Nacka. Vid cirka 17.45 ska vägbanan ha spolats av. 

De drabbade trodde först att bilarna var smutsiga, men är bilarna har tvättats gick smutsen inte bort. Det visade sig vara cement som bränt fast i lacken och som är omöjlig att tvätta bort. Ju längre de drabbade väntar, ju större är risken att hela bilen måste lackeras om då cementen brinner fast. Ännu vet ingen exakt hur många bilar som drabbats då många ännu inte tvätta bilen. Skadorna beräknas gå på många miljoner totalt. 

Den här Volvo V90:n kommer sannolikt att behöva en ny lackering och nya aluminiumfälgar.

En av de drabbade är Cecilia Rehn från Värmdö som körde på vägen i lördags eftermiddag med sin Volvo V90. 
– När jag körde förbi tänkte jag att det måste vara lera från bygget. Men nej, det visade sig vara betong, säger hon till Fastighetsnytt

Först när hon tvättat sin bil förstod hon vad som hänt. Efter en skadebesiktning hos Volvo visar det sig att bilen sannolikt måste lackeras om och att fälgarna måste bytas ut. 
– En kostnad på cirka 150 000 kronor. Men enligt Volvo skulle det gå på vagnskadegaranti då bilen bara är 2,5 år gammal, säger hon.

Hela bilen skakade till när vindrutan täcktes av betong.

Ytterligare en bilägare har fått en kostnadsuppskattning på 300 000 kronor för att återställa bilen. En annan bilägare berättar att hela vindrutan täcktes av mörk betong när hen passera platsen. 
– Bilen skakade till och vindrutan blev helt täckt av den mörka betongen. Jag såg inte vägen framför mig, bromsade kraftigt och satte på vindrutetorkarna. I sakta fart med dålig sikt lyckades jag ändå köra till Preem.

Region Stockholm uppmanar nu alla som kört förbi platsen att kontrollera sin bil. Den som har drabbats bör snarast anmäla skadan.
– Hittills har 127 personer hört av sig till oss och anmält skadan, vi tror att det är fler som är drabbade. Det absolut viktigaste om man är drabbad är att anmäla det till sitt försäkringsbolag, de tar det vidare till Skanskas försäkringsbolag, säger Emma Sahlman, presstalesperson för Region Stockholm till SVT.

Cementläckan inträffade här vid Nacka Forum, cementen rann ut på väg 222, till vänster på bilden.

Så ska du göra om du drabbats

Enligt Region Stockholm hanteras skadorna av Skanska Sverige AB och försäkringsbolaget Trygg Hansa. Som skadelidande bör du kontakta ditt eget försäkringsbolag, särskilt om skadan är akut. De kan rådgöra dig angående hantering och bedömning av skadan, samt ersättningsanspråk Du kan också kontakta Trygg Hansa på webben www.trygghansa.se/kundservice eller på telefon 0771-111 110.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester