Xiaomi ger sig in i kapplöpningen om solid state-batterier. Biltillverkaren tar patent på ett nytt batteri som ska ge en elbil 120 mils räckvidd.
Inom bilbranschen går det ibland att läsa om hur forskare och företag från hela världen har tagit fram olika solid state-batterier som ska vara en mirakellösning för elbilar. Men trots flertalet nyheter om mirakelbatterierna finns det inga bilar som idag är utrustade med ett regelrätt solid state-batteri. Tidigare i år gick både BMW och Mercedes ut med nyheten att de testar solid state-batterier på vägarna. Nu har kinesiska Xiaomi tagit patent på ett nytt solid state-batteri som utlovar flera tekniska framsteg.
Xiaomis nya batteri ska vara utvecklat med en ny typ av skiktad elektrodstruktur som förbättrar jonledningsförmågan och energitätheten. Till skillnad från vanliga batterier innehåller solid state-batterier inte någon vätska som transporterar joner fram och tillbaka mellan elektroderna. I stället använder de ett fast material som transporterar jonerna.

I Xiaomis solid state-batteri sitter den fasta elektrolyten på ett sätt som gör att den penetrerar elektrodlagret, vilket förkortar jontransportvägarna och förbättrar prestandan. Xiaomi hävdar även att denna teknik kommer att underlätta massproduktionen av solid-state-batteriet eftersom de mer liknar hur dagens litiumjonbatterier är uppbyggda.
Det nya batteriet ska kunna ge lbilar en CLTC-räckvidd på 120 mil och ska kunna ladda 80 mil på tio minuter, skriver Carnewschina. Xiaomi hävdar även att batteriet ska ha en volymeffektivitet på 77,8 procent.
Xiaomi är inte ensamma om att försöka utveckla fungerande solid state-batterier. Förutom BMW och Mercedes har även Toyota, CATL och BYD satt upp olika mål att lansera batteritypen inom några år. De flesta har idag svårt att få det fasta materialet i batterierna att helt fungera. Dagens solid state-batterier har stora problem med tillförlitligheten. Detta har gjort det svårt för tillverkarna att använda sig av batteritypen. De är också mycket dyrare att tillverka, och det finns idag inte heller en bra återvinningsprocess för batterierna som innehåller väldigt mycket litium.
LÄS MER:

William Karlsson är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.