Vinterns lömska bötesfälla: ”Detta är krav”

Här är vinterns lömska bötesfällor. Slarva med detta och polisen kan bötfälla dig.

Det är många detaljer man måste tänka på som bilförare. Trafikförordningen har en mängd paragrafer och kapitel. Men de allra flesta går att lista ut med sunt förnuft. Först och främst behöver man kunna se ut genom rutan. 
– Om du inte har spolarvätska i bilen får du inte köra. Du måste kunna se ut genom vindrutan annars är det en fara för dig själv och andra, säger David Askeröd. 

Spolarvätskan gör att du är förberedd på det oväntade. Det är en viktig sak för alla bilförare. 
– Det kan komma lera på rutan om man försöker ta bort det med vindrutetorkaren smetas det ut. Då ser man ingenting, det är värt att tänka på nu när det blir slaskigt.

Om spolarvätskan är slut får du böter. Bild: Unsplash

Polisen gör ibland så kallade flygande kontroller. De fungerar likt bilbesiktningen. Om de kommer på dig med något som skulle ge underkänt av besiktningsmannen, kan polisen ge dig detsamma. Då gäller samma regler att du måste åtgärda felet och få åtgärden dokumenterad.
– Jag vet inte hur många bilar jag har kontrollerat. Och många tror att man får köra vidare i 30 dagar innan man behöver åtgärda felet, men det stämmer inte, säger trafikpolisen Anders Schääf.

Spolarvätskan kan ses som en bagatell, som är enkel att glömma. Men polisen ser allvarligt på det här. 
– Den som kör runt utan spolarvätska riskerar att få 500 kronor i böter. Det finns ett krav på att du ska ha fungerande spolare.

Om vintern yr det upp snö. För polisen är det viktigt att kunna se vilka som är ute på vägarna. Varje bilägare har ansvar för sin egen registreringsskylt, även om snörök yr upp.
– Man får inte ha smutsiga registreringsskyltar, bilen måste kunna identifieras. Annars riskerar man 1500 kronor i böter, säger David Askeröd.

Varje vinter är det några som får bötfälls för detta. Men ibland ser polisen mellan fingrarna när det är dåligt väder.
– Det är svårt att säga hur ofta vi stoppar bilar för detta. Men det sker vintertid om någon inte har borstat av sin skylt riktigt. Det är egentligen inget som tar så mycket tid, man kan bara se till så den är synlig när man kör hemifrån, säger David Askeröd.

Det här är inte alls tillåtet. Böterna är relativt höga. Bild: Unsplash

Det hjälper inte att du påstår att skylten sopats av före resan. Polisen kan se om det är en undanflykt eller slarv.
– Man kan se ganska tydligt om någon inte försökt att borsta av skylten, då hänger det snö och annat där. 

Polisen kan inte bötfälla alla med osynliga registreringsskyltar. Om det inte finns något uppsåt, behöver det inte vara ett brott.
– Men sedan får man tänka på att snö och slask kan stänka upp på registreringsskylten medan man kör, det kan inte bilisterna göra något åt och det förstår vi också, säger David Askeröd.

De allra flesta bilister sköter sig faktiskt.
– Det är faktiskt inte så vanligt att folk har dåliga vindrutetorkare eller saknar spolarvätska. Men ibland händer det och då säger man ofta att det varit ont om tid och att man inte hunnit byta, men det blir ändå en besiktningsbrist som man måste avhjälpa, säger Anders Schääf.
Foto stora bilden längst upp: Unsplash och MHF.
LÄS MER: