Ett vanligt knep bland de som parkerar med p-skivor riskerar att ge dig böter. Men det finns kryphål som är säkrare – men förargar markägare.
– Vi tycker att man ska respektera markägarnas syfte och inte kringgå parkeringsregler, säger Sara Ejdehag på Stockholms parkering till Teknikens Värld.
Parkeringskivorna har en lång historia. Den första infördes i Paris 1959. Det var ingenjören Robert Thiebault och trafikpolisen Roger Genebrier som tröttnade på slappt långtidsparkerade bilar och fick igenom sitt förslag.
Snart nappade andra europeiska länder. Staden Kassel blev först av tyskarna 1973 och redan 1970 antog dåvarande EG parkeringsskivan Till Sverige kom den första 1993 och det var i Farsta centrum. Men trots att vi haft parkeringsskivor i över 30 år är det många som inte vet reglerna bakom. Ett vanligt fel är att många tror att man kan skruva fram tiden. Men en vaken parkeringsvakt kan ha tagit bilder på dina ventiler. När din egentliga parkeringstid då går ut kan de skriva böter.
Men många har upptäckt att det finns ett enkelt sätt att kringgå systemet. Man behöver bara flytta bilen till närliggande parkeringsruta. Om bara inte oddsen är emot dig och ventilerna hamnar exakt likadant, kan du fördröja parkeringen ytterligare. Men det uppskattas inte av parkeringsbolagen och markägarna.
– Vi tycker att man ska respektera markägarens syfte och inte försöka kringgå uppsatta parkeringsregler, alltså inte använda en parkering som är avsedd för kortare parkering för andra syften. Det finns oftast andra parkeringsalternativ i närområdet man kan använda i så fall, säger Sara Ejdehag på Stockholms Parkering till Teknikens Värld.
Sedan finns det små knep som många inte känner till. Om du anländer till exempel 10.05 till en parkeringsplats, kan du ställa fram parkeringsskivan till 10.30. Och om du anländer till en parkeringsplats före begränsad parkeringstid börjar gälla, ställer du in skivan på starttiden. Inte vilken tid du parkerar.
Det finns inga regler kring hur parkeringsskivor ska se ut. Stockholms parkeringar, precis som de flesta andra, accepterar till exempel handskrivna lappar. Däremot heter det inte parkeringsböter. Böter är något du får för ett lagbrott och det är inte olagligt att parkera fel i Sverige. Däremot får du en felparkeringsavgift, eller kontrollavgift.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.