De byggde världens snabbaste bil och en av nyckelpersonerna var en svensk. Men den första bilen i det som var nystarten skulle också bli bilmärkets fall. Och en miljardfabrik står nu helt övergiven och förfaller för varje dag.
Bakom höga grindar i Campogalliano utanför italienska Modena vilar en fabrik som en gång skulle bli Italiens nästa stora stolthet. Men som nu står öde, täckt av damm, graffititaggar och övervuxet gräs. En Youtuber har besökt den övergivna fabriken och dokumenterat hur förfallet ser ut idag. Och mitt i centrum stod en svensk som spelade en nyckelroll.
Det var sent 1980-tal och en idé föddes. Svensken blev rekryterad i försöket att återuppliva ett av bilvärldens mest mytomspunna namn: Bugatti.
– Vi lyckades få med oss Paolo Stanzani som jobbat på både Ferrari och Lamborghini. Hans Tecnostile blev sedan stilbildande för Bugatti, berättar Jan Breitfelt för Carup.

Historien börjar med Jan. En svensk student som av en slump träffar dottern till bilbaronen Giancarlo Artioli under ett rally i Cortina. Ett möte som snart förändrar hans liv. Via släktbanden till Artioli-familjen som är djupt förankrade i Italiens bilindustri förs han in i en värld av drömmar, pengar och prestige.
Drömmen var att återuppliva Bugatti. Märket som grundades 1909 och dog ut 1963 låg då i den franska statens ägo.
– Bugatti var det enda som var ledigt. Därför åkte vi till Paris i maj 1987. Det var den franska staten som ägde varumärket. Vi förhandlade med dem och köpte rättigheterna till Bugatti för 1,5 miljarder italienska lire den elfte maj det året, man kan säga att det gick snabbt.

Men att köpa namnet var bara början. De behövde en fabrik. Platsen blev Campogalliano – strategiskt belägen mitt i Italiens motorbälte. Den byggdes som ett futuristiskt mästerverk, med glas, stål och naturbelysning. Allt skulle andas exklusivitet.
– Vi hittade honom till slut, det var på en camping i St Tropez, det hade inte gått så bra i livet för honom. Han skötte underhållet av campingen, men hade absolut lust att hänga på oss., berättar Jan.
Även en showroom-hall med roterande plattform för bilarna byggdes och den står kvar än idag. Allt verkade lovande. Med sig hade de några av bilvärldens mest namnkunniga profiler. Paolo Stanzani stod för tekniken, Marcello Gandini formgav prototypen och Mauro Forghieri som var Ferraris gamle motorguru fanns i kulisserna. Det var ett projekt med enorma ambitioner.

1991 rullade den första serien av Bugatti EB110 ut. Den var en teknisk sensation med V12-motor med fyra turboaggregat, 560 hästkrafter och en toppfart på 351 km/h. Världens snabbaste bil vid lanseringen. Men tiden var emot dem. En global finanskris rullade in. Marknaden för superbilar kollapsade. Bugatti EB110 var dyr, exklusiv och framför allt svårsåld.
– Den sålde dåligt, det blev inget riktigt genomslag, säger den svenske vd:n.

Trots att fabriken bara hann bygga 139 bilar stängdes portarna abrupt 1995. Anställda skickades hem. Produktionen avbröts mitt i steget. Fabriken lämnades som den var full av maskiner, ritningar och reservdelar.
Idag står den kvar som en spöklik kuliss över en dröm som brast. Youtube-klippet där filmaren smyger runt i de tomma hallarna visar hur tiden nästan stått stilla. Färgburkar, gamla logotyper och delar från bilarna ligger kvar som om arbetet bara pausats i väntan på nästa arbetsdag.
– Sedan köpte Volkswagen upp konkursboet och det gick bra för Bugatti. Men jag fortsatte att arbeta med mitt fram till skilsmässan 2006. Sedan bodde jag kvar i Bologna till 2014, då återvände jag till Sverige. Men jag åker så ofta det går hem till Italien. Det är skönt att få komma dit och träffa alla vänner, säger Jan Breitfelt.
Här kan du läsa hela den exklusiva intervjun med Bugattis förre vd Jan Breitfelt.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.