Trafikverket massrekryterar: ”En psykisk prövning”

Trafikverket massrekryterar förarprövare. Det här är ett av Sveriges mest utsatta jobb.
– Jag förstår om det är svårt att behålla personalen, säger trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Förra året misslyckades 161 000 uppkörningar i Sverige. Bara i Helsingborg kuggades nästan 83 procent av de som gjorde förarprovet. Nu söker Trafikverket efter fler förarprövare.
– Om du inte är lagd åt hållet att du tycker om att ta hand om ledsna människor är det psykiskt påfrestande, säger trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Nu går Trafikverket ut i en kampanj för att rekrytera fler till att bli förarprövare. Arbetet kräver ett års utbildning. Därefter arbetar man som aspirant på ett lokalt kontor tills alla prov är genomförda och godkända.
– Ja, vi brukar ha många sökande, ofta ett par tusen. Vi söker dig som utmanas av ett viktigt arbete där man varje dag fattar myndighetsbeslut och träffar många människor i kundmöten, säger Elin Östberg, HR chef Förarprov.

Till vänster Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Men förarprövarnas vardag är inte enkel. De ska hela tiden möta människor som misslyckas och många av dem kanske har blivit kuggade flera gånger. Då måste de vara både psykologer och myndighetsutövare på samma gång.
– Det kan inte vara ett roligt arbete. Föreställ dig att du jobbar i Helsingborg och måste säga nej till åtta av tio. Man får vara sjuksköterska och tycka om att ta hand om ledsna människor för att trivas med det här jobbet, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

För de som blir godkända minns förarprövaren och ögonblicket genom ett romantiskt skimmer. Men alla andra blir nedstämda och reagerar på olika sätt.
– Som förarprövare medverkar du i en av de stunder som många minns för livet, säger Elin Östberg.

I Helsingborg kuggades nästan 83 procent av de som gjorde förarprovet.

Förra året blev bara 35 procent av privatisterna godkända på uppkörningen. Motsvarande siffra för dem som gick på en trafikskola var 63 procent. Förarprövarna måste möta människor som misslyckas och visar starka känslor.
– På Trafikverket möter du folk som hotar och försöker muta dig. Det finns flera som bryter ihop när de misslyckas, det är en psykologisk prövning, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Helsingborg är den värsta arbetsplatsen för förarprövare i hela landet. Här blir bara 17 procent av alla uppkörningar godkända.
– Det är för att Trafikverket har drop-in tider och man kan köra upp varje dag. Det finns de som lägger tiotusen kronor på att bli underkända flera gånger, sedan har de inte råd att gå till en trafikskola, säger Sami Elias, trafikskolechef på City Trafikskola i Helsingborg.

Trafikverket däremot säger att man i år lägger tonvikten på förarprövare med tung behörighet.
– Transportbranschen är i stort behov av yrkeschaufförer och för att möta kundbehovet ser vi att det kommer att behövas fler som kan examinera tunga behörigheter, säger Elin Östberg.
LÄS MER: