Många tror inte att det är något brott. Men polisen gör allt fler räder mot de som tar en otillåten genväg.
– Det är ingen ursäkt att man är stressad och irriterad, säger Anders Schääf, trafikpolis i Region Väst.
Nyligen gjorde Göteborgspolisen en större räd mot syndare som använde sig av kollektivtrafikens filer. När ett körfält på motorvägen stängdes av på grund av byggnadsarbete ställde polisen upp en kontroll. Det var mitt under eftermiddagsrusningen och många var irriterade och hade bråttom.
– När det bildades köer såg vi många som använde kollektivtrafikens körfält istället. Det är lätt att bli irriterad så här på eftermiddagen när man vill hem, men ingen ursäkt för att bryta mot reglerna, säger Anders Schääfer.
Alla syndare stoppades av polisen och fick sina böter på 1000 kronor utskrivna på plats. Många var överraskade att det kunde bli så dyrt att ta genvägen genom bussfilen.
– Det kostar en tusenlapp, det är ingen jättesumma, men man kan göra betydligt roligare saker för pengarna än att betala penningböter, säger Anders Schääf.
Inför den här kontrollen hade polisen till och med gått ut i radion för att informera trafiken om att man skulle övervaka kollektivtrafikens filer.
– Ändå var det många som åkte fast. En sa till och med att han hört informationen på radion för en kvart sedan, ändå struntar man i det, säger Anders Schääf.
Alla som kör bil i Sverige ska också se till att hålla koll på vilka regler som gäller i trafiken. Det räcker inte med att spela ovetande om polisen stoppar dig.
– En annan sak som vi får höra är att de inte visste om att man inte får köra där. Men det håller inte i en tingsrättsförhandling, man har ansvar att ta reda på vad som gäller i trafiken om man har körkort, säger Anders Schääf.
Han har fått höra många undanflykter genom åren.
– En del har också utländskt körkort och säger att de inte vet vad som gäller i Sverige, men det är samma sak där, man har ansvar att upplysa sig själv om reglerna i det land man kör bil i, säger Anders Schääf.
Om någon vägrar betala och envist hävdar sin rätt hamnar fallet i tingsrätten. Men där blir det svårt att förklara inför domaren.
– Jag vet inte hur många tingsrättsförhandlingar jag suttit på och man har påstått sig vara ovetande om reglerna, som om det skulle vara en förmildrande omständighet. Men jag vet av erfarenhet att det aldrig går hem, säger Anders Schääf.
I framförallt de större städerna är det ett stort problem för kollektivtrafiken att vanliga bilister använder deras körfält.
– Det är därför som vi gör kontroller, säger Anders Schääf.
Stora bilden, Foto: Polisen Hisingen Facebook.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.