Testade 3000 elbilar – domen om batterierna

Hur säkert är det att köpa en begagnad elbil? 3 000 elbilsbatterier undersöktes i ett nytt norskt jättetest.

Att elbilar tappar en del av sin batterikapacitet är något vi vet. Men en fråga många ställer sig är vad som faktiskt händer med elbilsbatteriet när elbilen åldras. En del tror att elbilsbatterier åldras lika snabbt som batteriet i en mobiltelefon, vilket nu en ny studie gjord av norska NAF kraftigt motbevisar. Men den myten kan nu avlivas för alltid.
– Vi har testat fler än 3 000 elbilsbatterier, och det finns liten anledning att oroa sig för att batteriet inte kommer att hålla, säger Nils Sødal, senior kommunikationsrådgivare på NAF.

Många som är intresserade av att köpa en begagnad elbil skräms bort av att det kan kosta flera hundra tusen kronor att byta ut ett trasigt batteri. Men i norska NAF:s test, där de undersökte 3 000 batterier, visade det sig att det var väldigt ovanligt med defekter. 
– Av de över 3 000 batteritester vi har genomfört på våra center var bara sex batterier defekta, säger Sødal. 
– Det visar att elbilsbatterier håller bra och förmodligen längre än bilarnas, fortsätter han.

Nils Sødal från norska NAF.

NAF har utfört sina 3 000 batteritester under de senaste sex åren, och de utfördes främst på bilar som var fem år gamla eller nyare. Tidigare har även ett tyskt test gjort av Dekra visat ett liknande resultat för äldre elbilar.
– Det finns andra komponenter som går sönder före batteriet, och bilen kommer med största sannolikhet att skrotas av helt andra anledningar än ett trasigt batteri, säger NAF-rådgivaren.

NAF rekommenderar samtidigt att inte ladda mer än 80 procent och att du försöker undvika snabbladdning så gott det går.
– Vi rekommenderar underhållsladdning, vilket innebär att du kopplar in bilens strömförsörjning när du kommer hem. Batteriet gillar regelbunden laddning, helst lite i taget, säger Sødal.

NAF hävdar även att det norska klimatet gynnar elbilens batteri. Enligt norrmännen är värme batteriets värsta fiende.
– Kylan ger dig färre kilometer på vintern, men har mindre att göra med batteriets hälsa över tid än vad värmen har, avslutar Nils Sødal.
LÄS MER: